Fokus läsarresa

Hallå där Johan Hakelius, vad är det som händer? 

– Fokus anordnar en läsarresa till Italien i november, men med ett aningen engelskt tema. Vi ska nämligen göra några nedslag på den rutt som adelsynglingar, ofta brittiska, tog under 15-, 16- och 1700-talen på sin grand tour. Bildningsresa kallade svenska adelsmän det, aningen mer sakligt.

Vad är höjdpunkten på resan?

– Det är alltid spöklikt och fascinerande att se Pompeji. Dessutom ser man hur mycket som hämtades därifrån till nyklassicismen på 17- och 1800-talen, från Wedgewoodproslin till väggmålningar. Men det är å andra sidan svårt att toppa Uffizierna i Florens och Vatikanmuséerna i Rom. Och sedan är förstås Italien i sig en härlig upplevelse för öga och smak.

Kan du ge en förhandsvisning av vad vi ska få uppleva?

– Vi börjar i Florens, där vi tittar på själva staden och på konstskatterna i Uffizierna, allt med en guide som kan konst och historia utan och innan. Sedan åker vi till Rom, där vi bland annat ser på Forum Romanum och Vatikanmuséerna. Därefter till Pompeji och Neapel. Sist en liten tur till Capri, där vi får se Axel Munthes San Michele.

Vad är det egentligen med Italien som gjorde det till höjdpunkten på grand tour?

– Enklast är väl att säga att det är vår civilisations vagga. Visst fanns annat tidigare, inte minst grekerna, men det var i Italien som antiken, renässansen och barocken tog sina mest raffinerade uttryck. Och det var från eller genom Italien som idéer, religion, konst, mode och varor strömmade in i Europa i århundraden.

Vad kan vi lära av Italien idag?

– Det är ett utmärkt samtalsämne under resan. Den italienska politiken är just nu fascinerande märklig, även med italienska mått mätt. Samtidigt går det att känna igen mycket av de italienska märkligheterna. Kanske har vi mer att lära än vi tror.

 

För mer information och anmälan, klicka här, eller kontakta Trackers, info@trackers.se.