Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

Thaler vinner Nobelpriset i ekonomi

Två favorittippade och en uppstickare var på Fokus lista över Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. En av dem vann.

Richard Thaler (vinnare)

Den Chicagobaserade ekonomen Richard Thaler har varit frontfigur i den beteendeekonomiska revolution som fått fäste hos politiker och ritat om kartan för hur människor fattar beslut.

Genom att gå i klinch och göra sig ovän med många av sina kollegor vars ekonomiska modeller vilar på ett antagande om att människor agerar rationellt och nyttomaximerar (homo economicus), visar Thalers forskning hur individer avviker från antagandet.

Hans mest kända bok, »Nudge«, handlar om hur nationalekonomi och psykologi kan inkorporeras för att knuffa in människor till bättre beslut för dem själva. I dag använder över 100 länder beteendeekonomisk policy för att få sina medborgare att exempelvis deklarera, pensionsspara, äta nyttigare och vara mer miljövänliga. Snart kan det vara Sveriges tur – i alla fall om finansmarknadsminister Per Bolund får bestämma.

***

Paul Romer

Världsbankens chefsekonom Paul Romer är en lågoddsare i sammanhanget som varit med i förhandsspekulationerna länge. Han ligger bakom den så kallade endogena tillväxtteorin, som studenter får lära sig i grundkursen makroekonomi. Den visar hur ekonomisk tillväxt kan förklaras av faktorer som teknisk utveckling och kunskap. Romer fick även rubriker i fjol då han i en intervju (DN 18/9-16) föreslog en radikal lösning på hur Sverige kan tackla en migrationsvåg.

– Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något.

Thomas Piketty

Den kontroversielle ekonomen Thomas Piketty, som fick rockstjärnestatus efter sin bok »Kapitalet i 21:a århundrade«, är en uppstickare. Det visar facksajten Ekonomistas vars läsare röstat fram honom på deras topplista.

Piketty har forskat kring ekonomiska klyftor och sammanställt data från över 20 länder under två århundraden. Hans grundläggande tes är att avkastning på kapital är högre än tillväxt, vilket betyder att kapitalismen kommer att skapa inkomstklyftor som blir allt större i takt med att kapitalstocken växer. När Piketty besökte Almedalen 2014 förespråkade han att Sverige skulle återinföra arvs- och förmögenhetsskatten för att få bukt med ökande klyftor men fick mothugg av finansminister Magdalena Andersson.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera