Inrikes

Ny tiggerilag – men Vellinge vill ha förbud

Ett nytt brott ska införas, människoexploatering.

I veckan lämnade regeringen ett förslag på lagrådsremiss där ett nytt brott införs: människoexploatering. Syftet är att komma åt ligor som tjänar pengar på andras tiggeri, liksom de till exempel papperslösa som får arbeta under orimliga villkor.

Vellinge kommun försökte tidigare i år införa ett tiggeriförbud i sin lokala ordningsstadga. Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande ser regeringens förslag som ett steg på vägen:

– De har i alla fall uppmärksammat frågan. På senare tid har vi sett en liga i Ljusnarsberg dömas för att de tvingat bulgariska medborgare att tigga. Nyligen kom ett liknande avslöjande om en liga i Växjö. Vi ser att det handlar om organiserad brottslighet och människohandel. Men man borde tagit steget fullt ut och infört ett nationellt tiggeriförbud, säger Carina Wutzler.

Vellinges tiggeriförbud prövades av länsstyrelsen som underkände det. Vad händer nu?

– Vi har överklagat till Förvaltningsrätten och lämnade in vårt yttrande så sent som igår. Vi har försökt peka på vilka störningar vi ser. Förvaltningsrätten kan upphäva länsstyrelsens beslut. När de fattar sitt avgörande vet vi inte, det kan ta från någon månad upp till ett halvår.

Att regeringen nu vill skärpa lagen är det till er fördel?

– Justitieminister Morgan Johansson har sagt att man följer vårt fall, och det behövs uppenbarligen förtydliganden i ordningslagen. Kommunerna ska kunna införa egna ordningsregler, men uppenbarligen inte när det gäller tiggeri. Vi hoppas att vi genom att väcka frågan också påverkar för en förändring.

Tror du att det finns organiserad brottslighet bakom de som tigger i Vellinge?

– Vi får höra berättelser om att personer lämnas av för att tigga, men det är mer hörsägen. Jag kan inte utesluta det, det finns ofta mer organiserad brottslighet bakom än vi anar. Men det gäller inte alla som tigger, säger Carin Wutzler.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera