Inrikes / Sju dagar / Utrikes

13 januari – 19 januari: Partiledardebatt, fackeltåg och Trumps hälsa

Fokus vecka lider mot sitt slut. Få koll på nyhetsläget med »Sju dagar«.

INRIKES

13/1 Nazistmanifestation 

I samband med en icke tillståndsgiven manifestation i centrala Göteborg omhändertogs 15 nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och en greps. En motdemonstrant skadades och två har omhändertogs, och fördes till polishuset.

14/1 Fackeltåg för metoo

Från norr till söder samlades människor i fackeltåg på söndagseftermiddagen eftermiddag för att visa att metoo-rörelsen lever vidare. Och för att kräva verklig förändring.

14/1 Skjutningar 

På söndagskvällens sköts en man ihjäl i Rissne utanför Stockholm och en man dödades i Malmö.

15/1 Johansson: Ta hand om barn i kriminella familjer

Justitieminister Morgan Johansson uppmanar socialtjänsten att i högre utsträckning omhänderta barn i kriminella familjer.

15/1 Jerringpris

Hästhopparen Peder Fredriksson vinner radion Jerringspris för andra året i rad.

15/1 Spricka i S

På Folk och Försvars rikskonferens i skidorten Sälen i norra Dalarna blottas en spricka inom regeringspartiet socialdemokraterna i försvarsfrågan. Detta sedan både tidigare försvarsministern, s-veteranen Björn von Sydow, och nuvarande försvarsministern Peter Hultqvist, försvarat Försvarsberedningens formulering om att ett angrepp på Sverige inte uteslutas, en formulering som både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven kritiserat.

16/1 Väderkaos

På flera håll i landet ställer ett oväntat oväder till problem. I Stockholms län utfärdades klass1-varning, och nedfallna och stoppade trafiken på två ställen, bland annat vid Dalarövägen/Smådalarövägen. Både flyg- och färjetrafik påverkades, och ställdes in.

17/1 H&M-konkurrent slår upp dörrarna 

Den japanska modekedja Uniqio meddelar att man till hösten öppnar sina första butiker i Sverige. Företaget slog upp portarna till sin första butik i Hiroshima 1984 och säljer idag baskläder i runt 1300 butiker i 15 länder. Företaget räknas som världens tredje största klädkedja, efter Zaras ägare Inditext och H&M (Hennes och Mauritz).

17/1 Människohandel

En 56-årig man dömdes till tre och ett halvt års fängelse för människohandel och förbjöds att vistas i Sverige under tio år. Enligt domen i Göteborgs tingsrätt är det bevisat att han tvingar tre skyddslösa bulgarer, varav två med funktionshinder, att tigga ihop pengar åt honom.

18/1 Årets första partiledardebatt

I Riksdagens första partiledardebatt för året tävlade Sverigedemokraternas  partiledare Jimmie Åkesson, statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson om vem som kunde utlova hårdast tag mot kriminaliteten i förorterna.

18/1 Forskare prisas

Forskarpriset Crafordpriset, som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien och Crafordska stiftelsen i Lund går klimatforskarna Susan Solomon och Syokuro Manabe, som får dela på sex miljoner kronor.

18/1 Huvudperson i IT-skandal talar ut

Transportstyrelsens förre generaldirektör framträder i Dagens Nyheter och säger att hon inte uppfattade att hon bröt mot lagen i samband med IT-skandalen.

19/1 Vinster i välfärden

På en presskonferens presenterar regeringen ett lagförslag om att begränsa vinster i välfärden.

UTRIKES

13/1 Frisk Trump

USA:s president Donald Trump har för första gången genomgått den sedvanliga hälsokontrollen för presidenter. Trump har »utmärkt hälsa« meddelar läkaren i ett uttalande.

13/1 Jemen upphör

Efter snart tre års konflikt har Jemen i stort sett upphört att existera som stat, konstaterar FN:s expertpanel. De har också funnit att Iran bryter mot FN:s vapenembargo i Jemenkonflikten.

13/1 Våldtäkt kriminellt 

Utbrytarregionen Somaliland, som formellt är en del av Somalia, har antagit en lag som kriminaliserar våldtäkt. Våldtäkt är i dag inte ett brott i Somaliland.

13/1 Andra omgången

Milos Zeman vann första omgången av landets presidentval med bred marginal. Men i en andra avgörande valomgång 26-27 januari möter sittande presidenten liberalen Jiri Drahos. I första omgången fick Zeman nära 39 procent, medan Drahos, fick 26,5 procent.

14/1 Colombiastöd

FN kan komma att skicka mer resurser till Colombia för att hjälpa landet att ta hand om de människor som flytt dit från den svåra långvariga krisen i matbristens Venezuela. Regeringen uppskattar att 470 000 venezuelaner flytt till Colombia de senaste åren.

14/1 Salmonellaskandal

Den bröstmjölksersättning som avslöjats i en salmonellaskandal i Frankrike har nått 83 länder, meddelar företaget Lactalis. 35 barn i Frankrike har fått salmonella av det smittade mjölkpulvret och produkten har återkallats från butikshyllorna.

14/1 Evakuering

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv. Mer än 3 000 personer har evakuerats från de intilliggande öarna Biem och Ruprup eftersom vulkanen på Biem också befaras ha vaknat till liv.

14/1 Norsk regering

Norge får minoritetsstyre sedan Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre enats om en politisk plattform och bildar trepartiregering.

15/1 Oro i Tunis

Efter några lugna dagar utbryter nya protester brutit ut i Tunisiens huvudstad Tunis Nära 800 människor har gripits i senaste tidens oroligheter.

15/1 Bagdadattacker

31 människor har dödats och över 90 skadats i två självmordsattacker som genomfördes samtidigt i Iraks huvudstad Bagdad. De riktades mot Tayyaran-torget i de centrala delarna av staden.

15/1 OS-spelning

En nordkoreansk 140-mannaorkester ska uppträda i Sydkorea i samband med vinter-OS nästa månad. Orkestern Samjiyon ska hålla konserter i den huvudstaden Seoul och Gengneung nära Pyeongchang, där de olympiska spelen hålls.

15/1 500 fria

Över 500 personer, bland dem oppositionsledaren Merera Gudina, ska friges i Etiopien. Landets justitieminister förklarar att 528 människor ska benådas.

16/1 Mindre vodka

Ryska vodkakonsumtionen sjunker. Ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu. 2017 drack ryssarna mindre alkohol per person (12,2 liter) än fransmännen (13,3) och tyskarna (13,4), enligt WHO.

16/1 Kosovoattentat

Den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic skjuts ihjäl. Skytten ska ha öppnat eld från ett fordon när Ivanovic anlände till sitt partihögkvarter i Mitrovica.

16/1 Madsen åtalas

Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall och åklagaren kräver att Madsens u-båt UC3 Nautilus konfiskeras och destrueras. Han yrkar på livstid som straff. Madsen misstänks även för bland annat brott mot griftefrid och grovt sexualbrott.

17/1 Bannon vittnar

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon har kallats att vittna inför en åtalsjury om rysk inblandning i USA:s presidentval 2016.

17/1 Flyktingar

Bangladesh förbereder sig för att skicka tillbaka flyktingar till grannlandet Burma. En miljon rohingyer uppges bo i läger vid gränsen, vilket är fler än tidigare beräkningar.

17/1 Ensam Minister

Storbritannien har utsett en ensamhetsminister, Tracey Crouch får som ansvarsområde att bekämpa ensamhet. – För alldeles för många människor är ensamhet den sorgsna verkligheten i det moderna samhället, säger premiärminister Theresa May.

18/1 VM-mål för IS

Fotbolls-VM i Ryssland i sommar är ett »attraktivt mål« för terrororganisationen IS, enligt analysföretaget IHS.

18/1 Fängelseblockad

Blockaden av franska fängelser återupptas. Ingångarna till tio anstalter blockeras av personal som kräver att säkerheten höjs på fängelserna i landet.

18/1 Husrannsakan

Rysk polis har genomsökt oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs högkvarter i S:t Petersburg. Husrannsakan skedde samma dag som president Vladimir Putin besökte staden. Ryska valkommissionen har nekat Navalnyj att registrera sig som kandidat eftersom han är dömd för brott, en dom han anser var politiskt motiverad.

18/1 Stormigt

Den kraftiga stormen i Europa har krävt minst åtta dödsfall i Nederländerna, Belgien och Tyskland. I Storbritannien har skolor stängts och all trafik stoppades på flygplatsen Schiphol i Amsterdam efter vindhastigheter på upp emot 40 meter per sekund.

19/1 Ny Nyzeeländare 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern väntar barn. När Labourledaren bildade regering i oktober var 37-åringen den yngsta premiärministern sedan 1856. Hon upptäckte att hon var gravid bara sex dagar innan hon fick beskedet att hon skulle bli premiärminister. Barnet, hennes första, är beräknat att födas i juni.

19/1 Dödsstraff igen

Uganda kan åter införa dödsstraff. Inga avrättningar har genomförts i Uganda sedan 1991. Nu vill landets president Yoweri Museveni åter börja använda det strängaste straffet man kan dömas till i Uganda. För närvarande sitter 278 personer fängslade i väntan på dödsstraff.

19/1 Myndigheter stänger?

USA kan tvingas stänga federala myndigheter vid midnatt. För att undvika det krävs att USA:s djupt splittrade senat gör upp om nya undantagsregler. Det krävs 60 av 100 senatorsröster för att förslaget ska gå igonom och Republikanska partiet har bara 51 röster.

Listan är sammanställd av Mats Holm och Janne Sundling. 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera