Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Vetenskap

Maskiner på människojakt

Datorerna utvecklas till kreativa monster.

»Jag slumrade till, och vaknade upp till Armageddon.«

Twitterkommentaren från den norske schackstormästaren Jon Ludvig Hammer i veckan syftade varken på kärnvapenskramlet mellan USA och Nordkorea eller jordklotets fortsatta uppvärmning.  Den katastrof som den 5 december 2017 väckte honom och schackvärlden var ett stillsamt publicerat akademiskt arbete: »Mastering Chess and Shogi by Self-Play with a General Reinforcement Algorithm«.

Schackhistoriens hittills mest revolutionerande ögonblick, påpekade rapporten, var när en maskin fullproppad med människors samlade schackpartier, IBM-datorn DeepBlue, 1997 besegrade den bästa schackspelare mänskligheten frambringat, ryssen Garri Kasparov. En jämn drabbning, mellan maskinens överlägsna kalkylering och människans kreativitet.

Sedan dess har schackdatorerna dragit ifrån. Människor har tröstat sig med att dessa artificiella intelligenser ändå är resultatet av människors ansträngningar. Nu är den tiden över. En ny version av konstgjord intelligens – AlphaZero algoritmen, utvecklad av Google och DeepMind –  har själv, under fyra tränings-timmar tillgodogjort sig schackkunskaper som det tagit människor 1 500 år att utveckla, och har just besegrat världens bästa schackdator med 28–0.  Världens mänskliga schackelit, på plats i en turnering i London, kastade sig över partierna, och började darra. AlphaZero spelade som en människa, bara så brutalt överlägsen alla verkliga exemplar.

Det kusliga, konstaterade en av spelarna, är att AlphaZero tycks vara en maskin med en vilja, ett temperament.

»Feel obsolete yet?«, twittrade schackspelaren Jan Keromnes: »Vänta bara till dess AlphaZero lär sig spela Star Craft 2; handla med aktier; skriva mjukvaruprogram; framställa webbsidor, styra företag, städer, kontinenter, universum«.

God fortsättning...

Läs mer:

Veckans Fokus: Kan vi tämja datorerna (17-38)

Krönika: Vetenskapsåret 2017

I väntan på mänskliga maskiner  

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Blogg / Ekonomi

Bolagsjättar med egen utrikespolitik

Bolagsjättarna är numera stora som stater och beter sig också som nationer - med en helt egen utrikespolitik.

Ekonomi / Utrikes

Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro

En svinpest har drabbat Kina. Det driver upp fläskpriset – vilket skapar en ekonomisk oro i landet.

Blogg / Ekonomi / Inrikes

Göran Persson går i Carl Bildts fotspår

Blogg: Göran Persson vägrar sälja aktier när nya uppdrag adderas till portföljen. Carl Bildt har gjort likadant. Enda skillnaden – den ene är socialdemokrat.

Prenumerera