»Jag ville avslöja ett maktmissbruk«

Text:

Bild: Robin Lorentz-Allard

Under hösten har Svenska Akademien skakats i sina grundvalar, Stockholms stadsteaters vd har fått gå, Aftonbladets chefredaktör är sjukskriven och ett av Stockholms borgarråd har tvingats avgå. Den unga kvinna som satte lavinen i rullning i Sverige går före mig in i lägenheten på Södermalm i Stockholm. Hon och hennes man har köpt grannens tvårumslägenhet och är i full färd med att bygga ihop den med sin tidigare fyrarummare. Här ska skapas rum och rymd. Åt alla håll öppnar sig nya rum och jag följer ljudet av vatten som spolar för att hitta henne igen.

Det finns ett före och ett efter den 16 oktober 2017. Det var dagen då Cissi Wallin namngav en av Aftonbladets mest profilerade skribenter på Instagram och anklagade honom för ett övergrepp som ska ha skett när hon var 21 år gammal. Året innan hade hon flyttat till Stockholm för att leva sin skådespelardröm, efter att ha handplockats till huvudrollen i Ulf Malmros ungdomsfilm »Tjenare kungen«. I den vevan stötte hon på Aftonbladets krönikör som hon hävdar drogade och våldtog henne. I flera år höll hon tyst, men 2010, i samband med »Prata om det«-kampanjen, bestämde hon sig för att det var dags. Men det, visade det sig, var det inte.

– Det var väldigt ankdammigt. Plötsligt stod det en person där och pekade ut en som de tyckte om som förövare. Då får man inte stöd.

Veckorna innan insta­graminlägget, när Weinsteinaffären brakade loss, befann sig Cissi Wallin i New York med familjen. På nära håll kunde hon följa vittnesmålen om producenten, och se hur inte ens en av Hollywoods mäktigaste stod skyddad när så många kvinnor reste sig på en gång. När hon namngav Aftonbladets krönikör sattes samma processer i gång i Sverige.

– Jag ville avslöja ett maktmissbruk. Aftonbladet hade mörkat i så många år upp, på högsta chefsnivå. De offrade alla de här kvinnorna. Det som #metoo handlat om för många kvinnor är att ta tillbaka makten.

Baksidan av de starka och många uppgörelserna på kort tid är en rättsosäkerhet. I veckan inledde en åklagare en förundersökning om grovt förtal mot en kvinna som pekat ut en känd regissör som våldtäktsman.

– Jag säger inte att det är rätt och att oskyldiga män ska offras, men det är ofrånkomligt i en revolution, när vi går från en tystnadskultur till en öppenhetskultur på så kort tid. Det är ju inte rättssäkert för kvinnor och barn nu. Polisen hinner inte utreda. Var är reaktionen på rättsosäkerheten åt det hållet?

I samlingsbeteckningen som används för att beskriva henne, medieprofil, göms erfarenheter som skådis, bloggare, programledare, ståupp-komiker, krönikör och rätt och slätt journalist. Veckan innan var hon i Polen för att spela in ett reportage om #metoo och aborträtt i Polen till SVT:s nya programserie, den som ska ersätta Kobra. Uppdraget är förstås en följd av höstens metoo-revolt, förutom att Cissi Wallin är väl bekant med landet som hennes mamma kommer ifrån. En annan följd är stiftelsen »Min upprättelse«, som hon har startat ihop med en kärngrupp bestående av fem personer, alla vänner och bekanta till Cissi Wallin. Hon jobbar uppemot halvtid med administrationen av projektet, som i vår ska erbjuda kostnadsfritt juridiskt och psykologiskt stöd till kvinnor som har utsatts för övergrepp. Till projektet har de knutit experter som juristen Elisabeth Massi Fritz, kriminologen Nina Rung och retorikkonsulten Elaine Ekswärd.

I februari hålls en minnes­gala över David Bowie på Globen. En lång rad artister medverkar: Amanda Bergman, Magnus Carlson, Erik Lundin – och Cissi Wallin. Va?

– Alltså jag har ju inte bokat Globen, men det var jag som kom med idén till det där, berättar hon.

Nu ska hon sjunga »Rock’n’roll suicide« på en arena som tar 16 000 personer.

»Oh no, love, you’re not alone!«

Cissi Wallin startade i vad hon beskriver som en arbetaruppväxt i Uddevalla, mamman var städare och pappan säljare. Men föräldrarna var ambitiösa, köpte hus och mamman startade en brudklänningsaffär i källaren, som småningom utvecklades till att föräldrarna började importera kök från Polen. Än i dag driver de företaget Nordic kök, med verksamhet på Västkusten.

– De är småföretagare som har uppfunnit sina egna jobb för att de valde att bo kvar där det inte fanns några jobb. Det är en mentalitet som föjlt mig. Jag är bra på att uppfinna mina egna jobb, säger hon.

För tre år sedan fick hon sitt första barn, sonen Helmer, tillsammans med Linus Blomberg som är en av grundarna av dataspelsföretaget Avalanche Studios. Om livet som småbarnsmamma har hon bloggat i Metro och Mama; om att känna sig otillräcklig och hur det är att klara småbarnsvardagen när man har diagnoser som adhd och ocd (tvångssyndrom).

– Att få barn är bästa behandlingen. Har man lite bacillskräck så kbt:ar man det rätt bra när man har barn.

Hon pekar på vardagsrumsmattan som har korvat sig under bordet efter sonens framfart, något som stör henne under hela intervjun. Hon har lärt sig att stå ut, vet att det inte måste vara perfekt, att det går att vinna över sitt kontrollbehov. Att det inte går att vinna över en treåring hemma.

Efter förlossningen kände hon att hon var oövervinnelig och kunde göra precis vad hon ville. Hon bestämde sig för att testa ståuppkomedi. Efter att ha twittrat om saken kom hon i kontakt med komikern Johan Rheborg som erbjöd sig att träna med henne på Norra Brunn.

– Han är supergullig och det finns några fina killar där, säger hon, men upptäckte snart att hon fick vara »den roliga tjejen« i ett mansdominerat och grabbigt gäng.

– Om man ska tråla i deras jaktmarker, och så att säga tävla med dem, då blir man inte populär. Man är där för att skratta åt deras skämt och slicka röv.

Så hon gjorde tvärtom, drog i gång en egen ståuppscen, »PK-klubben« på Södra teatern, tillsammans med Clara Henry, med en show i månaden från augusti fram till jul.

– Vi tog in en kille per gång, som ett alibi, för det är så de gör, säger hon.

I dag ångrar hon sitt bloggande lite grann, alla bilder som hon delat på sitt barn, exponerat honom.

– Moderskapet ger perspektiv, och efter att ha sett min son utvecklas till en person så vill jag inte exponera honom på det viset. Det var annorlunda med en bebis, men jag kommer aldrig att göra det med mitt nya barn.

I mellandagarna fick hon veta att hon är gravid igen, och ett extremt gravidillamående, diagnosen hyperemesis gravidarum, har tvingat henne att dra ner på tempot. Lägenheten växer med en extra salong och ett arbetsrum, mer rum och rymd, en extra dörr.

– Det är befriande att vi kom till en punkt under min levnad då det öppnades upp, säger hon. Medan hon beställer hem hämtmat så reser jag mig och tar på ytterkläderna. Hon reser sig snabbt och rättar till den där mattan.

Hur hamnade jag här?

1985

Föddes i Uddevalla.

2004

Gjorde en audition till Ulf Malmros film »Tjenare kungen« och fick en av huvudrollerna.

2005

Flyttade till Stockholm.

2009

Hade en liten roll i Peter Magnussons »Sommaren med Göran«.

2014

Arrangerade en manifestation för en samtyckeslag, som blev ett lagförslag från regeringen tre år senare.

2015

Arrangerade en marsch i protest mot BB-krisen.

2017

Satte fyr på metoo-upproret i Sverige efter att ha pekat ut en Aftonbladetprofil som våldtäktsman.

2018

Aktuell i ny programserie i SVT. Startar stiftelsen »Min upprättelse« för att stötta kvinnor som vill driva fall av sexuella övergrepp i rätten.