Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes / Utrikes

Skolskjutning, knarkkung och kodöd

Fokus vecka lider mot sitt slut. Få koll på nyhetsläget med »Sju dagar«.

INRIKES 

9/2 V-kongress

Vänsterpartiet beslutade sent på fredagskvällen att anta en motion om att förstatliga både underhåll och drift av järnvägen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och regeringen han stött under mandatperioden. Enligt honom har partiet glidit högerut och bidragit till ojämlikheten i landet.

9/2  Fängelse för mördad discjockey

En 28-årig man döms till fängelse i åtta år för att ha försökt mörda en man som arbetar som discjockey i Göteborg. Männen kände inte varandra men 28-åringen bokade honom för en spelning. När dj:n kom till platsen de stämt träff knivhöggs han.

10/2 IT-attack mot skola 

Ett 15-tal lärare på en skola i Örebro fick sina namn och mejladresser uthängda på en sexsida på internet. Detta efter att skolan utsatts för en IT-attack.

10/2 Högstadieelev döms för dödshot

En högstadieelev i Sala döms i tingsrätten för dödshot mot en lärare. Läraren hade ertappat eleven när denne avfyrat en olaglig banger på en bakgård på orten. Eleven döms till 20 timmars ungdomstjänst.

11/2 V-kongress körde över styrelse 

Vänsterpartiet vill att SCB ska ta fram statistik över etnicitet och religiös tillhörighet. Beslutet innebär att kongressen kör över partistyrelsen. Syftet med statistiken är att samla in »jämlikhetsdata«. »Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörighet«, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB till TT.

11/2 Opinionsmätning

Moderaterna fortsatte att öka och ta väljare från Centerpartiet, enligt en opinionsmätning från Novus/Omni. Moderaterna fick sin högsta notering sedan september 2016: 23,9 procent. Centern backade till 8,9 från 9,9 procent.

11/2 Fjällolycka 

Två personer skadas i en bussolycka i Idre. Det är oklart vad som orsakade olyckan men enligt polisens presstalesman var det väldigt halt på platsen.

12/2 MP-ledamot blev sparkad 

Miljöpartiet i Göteborg sparkade sin lokala företrädare i trafikfrågor, Henrik Munck. Han ska enligt partiet ha kört sitt eget spel i medierna som en del av en personkampanj.

12/2 Moderaternas valfilm

P3 Nyheter berättade att bilderna från Göteborgsmoderaterna på brinnande bilar i själva verket var tagna under ett upplopp i Kanada 2011. I filmen beskrivs Sveriges andrastad som en stad där kriminalitet har splittrat den gemenskap och stolthet som tidigare fanns.

12/2 Pojke åt glas i skolan – måste opereras

En pojke i Borås måste opereras efter att han i skolmaten serverats glas och därmed skadat matstrupen. Glaset fick han i sig via sås som serverades i en skål, som enligt TT ska ha varit hel när han fick den. Pojken får efter operationen sin föda via en sond.

13/2 Rån 

En butiksägare i Göteborg blev skadad när butiken utsätts för ett rån. Ett vittne hamnade i handgemäng med rånaren, som trots det lyckades smita från platsen.

13/2 Toppår för YH

Yrkeshögskolan, YH, har sitt bästa år hittills. Av de nästan 30 000 personer som tog examen 2016 har hela 93 jobb.

13/2 Dubbelmordet i Mantorp

En 24-årig man blev åtalad för dubbelmord i Mantorp i Mjölby kommun förra sommaren. Åtalet omfattar också bedrägeri, meddelar Åklagarmyndigheten.

14/1 KD + Bert Karlsson

Den förre Ny Demokrati-ledaren Bert Karlsson meddelade att han tar sikte på rikspolitiken igen. Han berättade för P4 Skaraborg att han ska börja jobba med KD:s Ebba Busch Thor. Tillsammans ska de ut på turné och »presentera KD:s partiprogram på ett bra sätt«, enligt Bert Karlsson.

14/1 FN hyllar drottning Silvia 

Drottning Silvias arbete för att hjälpa barn hyllas av vice FN-chefen Amina Mohamed. »Vi har sett ditt arbete världen över och applåderar dig verkligen för det. Det är den typen av ledarskap, och åtaganden som leder till förändring, en värld där alla barn kan växa upp fria från våld«, sade Mohamed vid en konferens på Münchenbryggeriet i Stockholm.

15/2 Löfven: Statlig granskning av Nya Karolinska 

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska sjukhuset, NKS. »Det är också en nationell angelägenhet. En stor del av forskningen i Sverige utförs på Karolinska. Vi kan inte ha en ordning där vi ser den här typen av situationer, som kanske drabbar svensk forskning eller specialistsjukvård. Där har staten ett intresse«, sade Stefan Löfven enligt TT.

15/2 Mordet på Tuva Moberg

En 23-årig man blev åtalad för mordet på 19-åriga Tova Moberg i Hudiksvall döms till livstids fängelse.

15/2 Kodöd

Mellan 35 och 40 kor dog när taket till en ligghall rasade in i Piteå kommun. »Ladan hade rasat under natten och det upptäcktes i morse«, säger David Levy, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten enligt TT.

16/2 Flyktingkritik

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kritiserar Sveriges flyktingpolitik, framför allt restriktionerna kring familjeåterförening.

UTRIKES

9/2 USA öppnade

Både USA:s representanthus och senaten ställde sig bakom den budgetöverenskommelse som gör att statsapparaten kan öppna igen.

9/2 Bombattack i Libyen

Minst en person dödades och nära 150 människor skadades i två bombattacker i en moské i Benghazi i nordöstra Libyen.

10/2 Eld upphör 

FN:s säkerhetsråd övervägde en ny resolution om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien för att akut humanitär hjälp ska kunna komma fram.

10/2 Knarkkung gripen

José María Guizar, ledare för knarkkartellen Los Zetas, greps i Mexikos huvudstad. Han är efterlyst i USA med en utfäst belöning på 5 miljoner dollar, motsvarande drygt 40 miljoner svenska kronor.

10/2 Syrienattack

Ett F-16-plan som Israel använt i motattacken mot iranska mål i Syrien sköts ned av syriskt luftvärn. Israel slog till mot sammanlagt tolv syriska och iranska mål i Syrien. Det gjordes som »ett svar på den iranska aggressionen«.

10/2 Toppmöte

Sydkoreas president Moon Jae-In är välkommen till Pyongyang för ett toppmöte senare i år. Inbjudan framfördes av den nordkoreanske diktatorns syster vid en lunch i Seoul.

11/2 ANC om Zuma

Sydafrikas regeringsparti ANC sammankallade sitt verkställande utskott, mötet väntades handla om president Jacob Zumas framtid.

11/2 Moskvakrasch

Ett trafikflygplan med drygt 70 personer ombord kraschade strax efter avfärd från Moskva. Ingen på planet överlevde kraschen.

11/2 Bitcoin

Ingenjörer vid Rysslands största kärnforskningsanläggning greps,  misstänkta för att ha försökt framställa kryptovalutan bitcoin med hjälp av anläggningens datorkraft.

12/2 Krigshärjning

Att återuppbygga Irak efter tre år av strider mot extremiströrelsen IS kommer att kosta 700 miljarder kronor, enligt en bedömning. Regeringen i Bagdad vädjade om omvärldens hjälp att investera i det krigshärjade landet.

12/2 Oxfamskandal

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, grips i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning. Samtidigt växte skandalen med vittnesmål om en »kultur med sexuella övergrepp« på vissa Oxfamkontor.

12/2 Deportation

Den ukrainske oppositionspolitikern och före detta georgiske presidenten Micheil Saakasjvili deporterades till Polen.

13/2 Räder i Sinai

Egyptiska säkerhetsstyrkor dödade tio medlemmar ur en väpnad grupp och grep runt 400 personer i en räd mot extremister i Sinai.

13/2 Lumpen i Frankrike

Frankrike kommer att införa en obligatorisk militärtjänstgöring för alla unga, enligt landets regering. Under sin valkampanj förra året lade president Emmanuel Macron fram ett förslag om en månads tjänstgöring med »direkt erfarenhet av militärt liv«.

13/2 Schul gick SPD

SPD:s paritledare Martin Schulz avgick med omedelbar verkan. Partiledningen gav sitt enhälliga stöd till Andrea Nahles som Schulz efterträdare.

14/2 Prinsen död 

Danmarks prins Henrik gick bort strax före midnatt, 83 år gammal. Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.

14/2 Israelisk korruption

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avfärdade de avgångskrav som framförts sedan polisen i landet rekommenderat att han åtalas för korruption och mutbrott.

14/2 Zuma avgick

Efter att ANC vänt sig mot presidenten tvingades Jacob Zuma slutligen att avgå. I ett tv-tal på onsdagskvällen gav 75-åringen beskedet att han skulle lämna sin post med omedelbar verkan.

15/2 Skolskjutning

17 personer dödades i en skolskjutning i Parkland norr om Miami i Florida.  Gärningsmannen, en 19-årige före detta elev på skolan, överlämnade sig till polisen efteråt.  Han hade blivit avstängd — och återvände med skjutvapen.

15/2 Värsta året

Minst 2 300 civila har dödats eller skadats i självmordsdåd och andra typer av attentat i Afghanistan under 2017, enligt en rapport från FN. Antalet är högre än något tidigare år under konflikten i det krigshärjade landet.

15/2 Ny president 

Det sydafrikanska parlamentet valde regeringspartiet ANC:s ledare Cyril Ramaphosa till Sydafrikas nya president, som svors in samma dag.

16/2 Bombplatta

Två personer har gripits i staden New York i USA, misstänkta för att ha försökt bygga en bomb.

Sju dagar är sammanställd av Janne Sundling och Kristoffer Törnmalm.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera