Utrikes

Tyska krisen är långtifrån över

Den tyska regeringskrisen går in i en ny fas. De två stora partierna är överens och regeringsposterna är fördelade. Ett litet »men« återstår.

Efter ännu en dygnslång förhandlingsmaraton kom beskedet på onsdagsförmiddagen – Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har enats.

Tyska medier kunde rapportera att parterna under natten kommit överens om de återstående tvistefrågorna och att regeringsposterna är fördelade.

Socialdemokraterna (SPD) – det lilla partiet i koalitionen – får tunga poster som finanserna, utrikesdepartementet och arbetsmarknaden.

Kristdemokraten Angela Merkel (CDU) blir förstås regeringschef och kan inleda sin fjärde mandatperiod som förbundskansler. Horst Seehofer, partiledare för CDU:s bayerska systerparti CSU, tar hand om den viktiga inrikesministerposten och Merkel kan placera sina egna också som ansvariga för försvaret, näringslivet, sjukvården och utbildningen.

Ett litet »men« återstår – de 463 723 SPD-medlemmarna ska i en allmän medlemsomröstning säga ja eller nej till avtalet. Seden att låta medlemmarna avgöra infördes efter det förra valet. När SPD-ledningen på nytt var i färd med att regera tillsammans med Merkels CDU försökte man blidka medlemmarna genom att låta dem få sista ordet.

Då – hösten 2013 – sa över 70 procent slutligen ja till en ny så kallad stor koalition.

I år blir det sannolikt mycket knappare och ovissare. Det är lärdomen av den extrakongress som SPD höll i slutet av januari. 600 delegater skulle avgöra om de sonderingar som gjorts skulle följas av regelrätta regeringsförhandlingar. Endast 56 procent röstade ja, nej-sidan anförd av ungdomsförbundet Jusos såg det knappa utslaget som en liten seger. Sedan dess har Jusos drivit en kampanj på temat »bli medlem och säg nej«.

Jusos tes är att för varje mandatperiod som SPD regerar tillsammans med CDU så krymper partiet.

Sedan årsskiftet och fram till den 6 februari, den sista dagen för att få delta i medlemsomröstningen, har SPD fått 24 339 nya medlemmar.

Omröstningen väntas bli klar inom tre veckor. SPD-medlemmarna kommer att utsättas för ett hårt tryck att godkänna fördraget. Tyskland behöver en ny regering, det har snart gått fem månader sedan valet i slutet av september.

Läs mer:

»Det som sker i Tyskland är extraordinärt«

Bokutdrag: Merkel och undret i Prora

Merkels syndabock: Liberalerna 

Lewenhagen: »AFD kan driva den tyska politiken högerut«

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera