Tankar från en nyhetsmänniska

Text:

Bild: Pressbild

I en krönika i Fokus ställer sig Johan Hakelius frågande till enkäter på stan och dess plats i tv:s nyhetsprogram. Här är några svar.

SVT har i uppdrag att spegla hela landet och att göra TV för alla som bor i Sverige. Enkäter på stan är givetvis inte något mirakelsvar på det uppdraget.

Att fråga en oförberedd småbarnspappa på väg hem med barnen från förskolan vad han tänker om dieselförbudet i Tyskland ger kanske inte de bästa förutsättningarna för ett genomtänkt svar. Men att be honom reflektera över föräldraförsäkringen kan vara relevant.

Rätt använt kan enkäter ge en nyhetshändelse större djup. Men det fordrar förstås att reportern har en god känsla för sammanhang och att det inte blir ett grepp som överanvänds.

Om vi skulle dyka på Johan Hakelius med en SVT-mikrofon och fråga om havsörnspopulationen längs Norrlandskusten så kan nog motfrågan »Varför frågar du mig?« vara relevant. Men om vi exempelvis skulle vilja borra i ämnena tweed och vintermode eller ideologiers relevans för 2000-talet så hoppas jag att det är just Johan Hakelius vi råkar på.

Enkäter får inte bli en simpel slentrianlösning, i det har Johan Hakelius helt rätt, men det finns sammanhang där de kan användas för att göra nyheten mer levande för publiken.

Men enkäter på stan bör noga övervägas, finslipas och granskas precis som andra beståndsdelar i en nyhetssändning.

Charlotta Friborg, programchef SVT Riksnyheterna