Krönika

Ministern pekar finger åt andra

En intressant fråga är vad vi kan hållas ansvariga för. Och vem som är ansvarig.

Spelberoendes riksförbund har skrivit ett öppet brev till Zlatan Ibrahimovic. Han har blivit delägare i spelbolaget Bethard. Det öppna brevet innehåller en radda ledsamma påståenden om utsatta barn, självmord och om att onlinespel är »på samma sätt beroendeframkallande som heroin«.

Som »familjefader med två barn«, skriver de spelberoende i brevet, borde valet vara lätt för Zlatan: var inte aktiv i ett spelbolag.

Han borde ta ansvar.

Få av oss är för misskötta barn, självmord och heroin, så det är lätt att sympatisera med brevskrivarna. Men nog är det ändå något i tonfallet som bäst kan beskrivas som oförskämt?

Spel är trots allt lagligt, till skillnad från att sälja heroin. Sport och spel har hängt ihop sedan urminnes tider. De flesta som spelar är inte beroende. Man kan förstås ha synpunkter på verksamheten ändå, precis som man kan ha på alkohol, tobak och dragspelsmusik, men ett samhälle som förbjuder och fördömer allt som är förknippat med risk och plåga är ett dött samhälle.

Det oförskämda tonfallet har dels att göra med att riksförbundet tar sig friheten att dra in Ibrahimovics barn i sin kampanj, dels med antydningarna om att Zlatan antingen är okunnig eller moraliskt korrupt. Det är de enda två alternativ som bjuds.

Ibrahimovic har svarat på brevet genom att referera till giganten i branschen, statliga Svenska Spel. Det lockade fram civilminister Ardalan Shekarabi:

– Jag känner en besvikelse när en så stor fotbollsspelare vägrar ta ansvar för sitt eget agerande och i stället hänvisar han till en annan aktör, säger Shekarabi:

– Alla har ansvar för sina gärningar, även Zlatan Ibrahimovic.

Ansvar, ansvar. Civilministern administrerar överskotten från Svenska Spel – runt fem miljarder årligen. Men han har inga problem med att kritisera en fotbollsspelare för att denne inte tar ansvar för branschen. Så vad kan vi egentligen hållas ansvariga för? Och vem?

Spelberoende har inte ansvar för sina gärningar. De är drabbade. Civilministern tänker inte hållas ansvarig för Svenska Spel. Kanske är han också drabbad. Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, däremot, måste ta sitt ansvar.

Kan det bli mer tidstypiskt än så?

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera