Inrikes

På eller av?

Är Zlatan Ibrahimovic´ på väg tillbaka till det svenska fotbollslandslaget lagom till VM i Ryssland?

Frågan har aktualiserats efter ett antal utspel från Rosengårdspågen i samband med att han i mars lämnade Manchester United och flyttade till Kalifornien, och spel i LA Galaxy i den amerikanska fotbollsligan. I en intervju i Eurosport sa Zlatan att om han var »hundraprocentigt frisk« var »dörren öppen« för honom att åter spela i landslaget och VM.

Det var Zlatan själv som stängde samma dörr för två år sedan, när han meddelade att han aldrig mer skulle dra på sig den gula landslagströjan. Efter 114 landskamper och 62 mål, flera av dem oförglömliga trollerinummer, fick det vara nog, tyckte svensk herrfotbolls främste målskytt genom tiderna den gången. Han skulle snart fylla 35 år, och det var två långa år kvar till nästa mästerskap, VM i Ryssland.

Sannolikheten att Sverige skulle kvalificera sig dit tycktes dessutom liten. Sverige med Zlatan misslyckades med att ta sig till VM både 2010 och 2014. Men de blågula utan Zlatan överträffade förväntningarna och tog för första gången på tolv år Sverige till ett fotbolls-VM, och frågan om Zlatans comeback i landslaget fick laddning. VM är fotbollsvärldens största evenemang.

En enkät i Aftonbladet i veckan visade att de allsvenska herrspelarna är deladei sin syn på en sådan återkomst. En del befarar att Zlatans ego kan försämra den starka lagsammanhållning som gjorde kvalet så framgångsrikt. Andra ser en frisk Ibrahimovic´ som en självklar förstärkning i laget.

– Det är en inte helt enkel fråga, säger Hanna Marklund, som vann tre SM-guld och Champions League två gånger med Umeå, tog VM-silver med landslaget och fick Diamantbollen som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare. I dag är hon bland annat fotbollskommentator i TV4.

– Om man bara ser till fotbollskvalitet är han förstås en tillgång, även om man räknar in hans ålder och att han inte har spelat så mycket på sista tiden.

– Men nu har laget tagit sig till VM på en filosofi där alla jobbar hårt för laget och ställer upp för varandra. Är Zlatan beredd att ta jobbet hemåt på samma sätt? Om inte, hur påverkas laget?

Hanna Marklund var stjärna i ett stjärnspäckat lag som under några år värvade den brasilianska superstjärnan Marta.

– Hon var 18 år när hon kom, ung och ödmjuk och det gick jättebra, hon smälte in. Men finns alltid en risk i sådana lägen. Ibland har man sett att Zlatan genom kroppsspråk och uttalande kan trycka ner andra spelare, och då kan det bli jobbigt.

– En tränare vill ha spelare som vågar sticka ut, som vill kliva fram, men inte på bekostnad av någon annan. Man vill ha både starka individer och ett starkt lag, och tränaren måste få stjärnspelaren att acceptera de gemensamma målen.

Inför sin första match i LA Galaxy sa Ibrahimovic om förbundskaptenen Janne Andersson att »han har lyckats ta laget till VM och de säger att det är en bragd. För mig är det en bragd att vinna VM. Att vara i VM är en självklarhet enligt mig. Det är nu det stora börjar. Hittills har det bara varit uppvärmning«.

– För min del hade ett sådant uttalande nog varit ett skäl att inte ha med honom, eftersom det försvagar laget, säger Lars »Laban« Arnesson, förbundskapten för herrlandslaget mellan 1980 och 1986, som 1984 övertalade en ovillig stjärna vid namn Torbjörn Nilsson att ompröva ett tidigare landslagsnej.

Hanna Marklund tycker inte att det finns skäl för att ta ut Zlatan Ibrahimovic´ till VM-truppen.

– Han skulle vara en bra inhoppare men det finns större oro att han skulle skapa oreda och störa gruppen.

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera