Serneke: »Vi behöver en bostadspolitik«

Text:

Bild: News Øresund

Grundaren, storägaren och vd:n för byggbolaget Serneke Group deltog på ett seminarium om stadsutveckling i Almedalen på måndagseftermiddagen. Ola Serneke riktade skarp kritik mot att politikerna ägnar så mycket kraft åt att diskutera främst migrationspolitik och Sverigedemokraterna, på bekostnad av all annan politik.

– Det är mesta bara olika utspel fram och tillbaka, sa han. Vi behöver en bostadspolitik.

Efteråt utvecklar han sin syn för Fokus, där han menar att politikerna inte agerar långsiktigt.

– Jag tycker att de inte lägger tillräcklig med tid och kraft på bostadspolitiken. Man måste ha en mer långsiktig politik, man tar lite för snabba beslut utan att tänka på konsekvenserna.Ta bara ränteavdrag, amorteringskrav, skatten på försäljningar och så vidare – man måste göra mer analyser innan man tar beslut och se en långsiktighet för hur man ska mer bostäder för alla, alla kategorier.

Han anser att regeringen i ett försök att stoppa hushållens ökande skuldsättning fått bankerna att höja kraven, vilket hindrar nya bostadsköpare.

– Det man har gjort är att ha stängt ute en stor del av förstagångsköparna som inte kan få tag på bostad överhuvudet. De får inte lån för de måste ha mycket högre lön för att kunna finansiera sina bostadsrättsköp, säger Ola Serneke.

Serneke Group har sedan starten i Trollhättan år 2002 gått från en småskalig aktör till att bli en välkänd byggare på nationell nivå.

Bolaget bytte namn 2014 och det var många olika namn som bollades runt tills man fann att grundarens efternamn var bäst lämpat. Numera är det många svenskar som känner till bolaget, tack vare omfattande sponsring av idrottslag såsom IFK Göteborg och ett antal andra lag i Allsvenskan som bär företagets logotype på sina tröjor. 2016 noterades bolagets aktier på Stockholmsbörsen.

Hösten 2017 skedde en rejäl inbromsning på bostadsmarknaden med fallande priser och svag efterfrågan. Fastighetsutvecklare nischade mot de högre prissegmenten drabbades hårt, vilket FOKUS har rapporterat om tidigare. Trots det lyckades Serneke Group att under fjolåret öka sina intäkter med 40 procent jämfört med 2016. Förklaringen till detta är att man verkar i flera olika affärsområden, enligt vd:n.

– Vi har inte bostäder i A-plus-plus-lägen, säger Ola Serneke. De bostäder vi har säljer vi ändå, men vi säljer till fel kundkategori. Det är rätt för att vi får det sålt, men vi skulle vilja sälja till förstagångsköpare också.

– Den största andelen av vår verksamhet är bygg och anläggning som är LOU-entreprenader [lagen om offentlig upphandling, reds anm]. Sedan har vi satsat på byggrätter som vi köpt till rätt pris, så vi har inte dragits med i den prisuppgång som varit tidigare.

Det fastighetsutvecklingsprojekt som gett Serneke Group allra störst uppmärksamhet på senare år är stadsdelen Karlastaden i Göteborg, med det som ska bli Nordens högsta byggnad, Karlatornet. Skyskrapan vänta stå färdigt 2021, då Göteborg firar 400 år.

– Bygget går jättebra, som sig bör, säger Ola Serneke. Vi har sålt 480 lägenheter, vilket är extremt mycket med tanke på att vi bara börjat med markarbeten, huset har inte börjat resas.

I mars blev det stor uppmärksamhet kring försäljningen av skyskrapans prestigeobjekt, bostaden allra högst upp i det 245 meter höga Karlatornet. 360 kvadratmeter fördelat på 11 rum, samt två privata takterrasser och utomhuspool. Prislappen blev drygt 66 miljoner kronor. Det har spekulerats i vem köparen kan tänkas vara. Nu bekräftar Ola Serneke att han köpt en bostad i Karlatornet.

– Absolut. Det har jag absolut.

Är det bostaden högst upp?

– Nja, nu går vi inte ut med vilka som köper som köper vilka lägenheter. Men jag har tidigare sagt att jag varit spekulant på de finare lägenheterna.

Serneke Groups långsiktiga mål är en omsättning på 10 miljarder kronor år 2020. Han menar att det är nåbart, särskilt som man kan tänka sig att köpa bolag.

– Vi tittar på förvärv. Utan att vara för positiv till lågkonjunkturen som kommer att komma någon gång givetvis. Vi kommer kunna göra bra affärer då. Affärsmöjligheterna är att du köpa billiga produktionsbolag och billiga byggrätter. Vi står väl rustade för framtiden, rent kapitaliseringsmässigt och vad vi har för verksamhet, ser positivt ut för framtiden.

Han ser särskilt stora affärsmöjligheter inom särskilt ett område.

– Den stora bristen i dag är statliga och kommunala verksamhetslokaler. Det är inte mycket diskussion om det. Det saknas oerhört mycket vård-, skola- och omsorgslokaler.