Akrivbild.

Inrikes

Morgonsvepet: Spred lögner om M och SD på arabiska – blir petad  

Smutskastning på sociala medier, sammanvägning av opinionsundersökningar och Jan Emanuel Johansson svar på kritiken om lyx. Fokus morgonsvep tar dig med i valrörelsen.

Sammanvägning: KD och MP klarar spärren

Kristdemokraterna och Miljöpartiet har ökat sitt stöd och får 4,2 procent respektive 6,2 procent av väljarnas röster. Det visar Svensk väljaropinion, Sifos sammanvägning av flera opinionsmätningar, för Ekot. Läs Fokus artikel här.

S-kandidat spred lögner om M och SD på arabiska

Socialdemokraterna i Sävsjö skrev bland annat i ett inlägg på Facebook på arabiska att M och SD »sår konflikter och panik mellan muslimer och svenskar«, skriver Expressen, först uppmärksammat av bloggaren Rebecca Weimo Uvell. Socialdemokraterna har uppmanat den ansvarige att lämna partiet.

Finansministerkandidater: Så ska Sverige styras

 De enskilt viktigaste reformerna är »att säkerställa att landsting och kommuner har resurser till förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen«, säger Magdalena Andersson (S) till DN.Elisabeth Svantesson (M) vill göra »det mer lönsamt att jobba« genom att bland annat införa ett bidragstak, sänka marginalskatten samt skatten på låga inkomster.

Övriga mätningar: Dubbla budskap i kommunvalet

De rödgrönrosa kommer att behålla makten i Stockholm, enligt en väljarundersökning från Novus, på uppdrag av P4 Stockholm, Mitt i och SVT Stockholm.
I en annan mätning ser det ut som varken Kristdemokraterna eller Feministiskt initiativ lär hamna över tre procent, vilket är vad som krävs för att komma in i Stockholms kommun, skriver Omni.

Löfven: Alliansen kör över väljarna

Socialdemokraternas Stefan Löfven anser att Alliansen är alldeles för luddiga i sin relation mot Sverigedemokraterna, skriver Aftonbladet. Särskilt oklar är Centerpartiets Annie Lööf.

– Annie Lööf har otroligt svårt att svara på hur hon ser på att faktiskt bli beroende av SD. Hittills har Jan Björklund varit tydligare, säger Stefan Löfven efter gårdagens debatt.

Sjöstedt: Vi är redo att förhandla

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kan tänka sig ingå i en vänsterregering, förhandla om budgeten som de gör i dag eller stödja en mittenregering. Det säger han i en intervju med TV4.

– Vi är alltid beredda att förhandla om vi får igenom en vänsterpolitik och det kan bli väldigt komplicerat efter valet.

Debatter

Jan Emanuel Johansson: »Min vulgära nyrikedom blottar vänsterns moralism« - Fokus

Sverige bör återupprätta LSS, skriver Centerpartiets Annie Lööf och Anders W Jonsson på DN Debatt. I artikeln föreslår de årliga satsningar på 700 miljoner kronor.

Höj polislönerna omedelbart, skriver Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, på SvD Debatt.

Miljöbilsdefinition styr företags inköp och måste därför bli tydligare, skriver 22 debattörer på DI Debatt.

 

Morgonsvepet är sammanställt av Leon Nudel. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera