Inrikes

Andreas Norlén (M) väljs till ny talman

Andreas Norlén utsågs till riksdagens nye talman. Mycket tyder på att Björn Söder (SD) blir av med sin plats som andre vice talman.

Posten som riksdagens talman gick efter en sluten omröstning i riksdagen till Andreas Norlén (M). Det skedde med hjälp av alla de fyra allianspartiernas plus Sverigedemokraternas stöd.

Efter talmansvalet sa Centerpartiets Annie Lööf:

 – Vi har presenterat en kandidat som är brett respekterad, har hög integritet och med den bakgrund Andreas Norlén har så kommer han bära upp riksdagen med bred förankring.

 På frågan vad det innebär att Norlén får uppdraget med stöd av Sverigedemokraterna svarade Annie Lööf:

 – Sverigedemokraterna får rösta som de vill. Det är så här riksdagen funkar och har så gjort i många år innan Sverigedemokraterna kom in. När Socialdemokraterna presenterade sin kandidat 2010 så var SD:s stöd enda chansen att få in sin talman.

 Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var kritisk:

 – Moderaterna har förlorat valet och Alliansen är mindre än de rödgröna. Jag tycker att det här är illa när man tar den här posten med SD:s mandat.

 Andreas Norlén väntas enligt flera medier föreslå en förtroendeomröstning om statsminister Stefan Löfven redan imorgon tisdag.

 – Frågan är vem som kommer tillbaka sedan, för den här omröstningen visar att det finns ingen alliansregering utan SD, säger Jonas Sjöstedt.

 Den borgerliga Alliansen meddelade på måndagsförmiddagen att deras respektive partier lägger ner sin röster i valet om andra vice talman. Samtidigt meddelade Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman att de kommer att rösta mot Björn Söder precis som V och MP. Det innebär att sverigedemokraten med stor sannolikhet kommer att förlora posten.

 – Ett sådant parti och en sådan person är inte lämpliga att företräda Sveriges riksdag som andre vice talman, sa Anders Ygeman.

Sitt beslut att rösta på vänsterns kandidat motiverade Socialdemokraterna med att Alliansen har brutit mot praxis i talmansfrågan genom att inte låta största partiet utse ordinarie talman.

Livebevakningar

Riksdagen

DN

TT

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera