SD-aren som blev sosse

Text:

Bild: Simon Rehnström

Precis bakom Stefan och Ulla Löfven i Omegasalen på Mälardalens högskola i Västerås sitter SD-aren och irakflyktingen Henry Gergis som blev socialdemokrat. Strax ska Stefan Löfven tala till studenterna om vad de gör med »din stund på jorden«.

Intill sitter Henrys kompis Charlie Kamarizi, som kom som flykting från Kongo. De lärde känna varandra på flyktingförläggningen i Karlskoga där de bodde 2003 till 2006. Charlie läser till en Masters i statskunskap med inriktning på mänskliga rättigheter.

Henry läser också statskunskap, och det var jämsides med att han började göra det som han omvärderade sitt medlemskap i Sverigedemokraterna. De kommunala uppdragen för SD har han avsagt sig nu.

– De var när jag började läsa statskunskap som jag började överväga det mer och mer. Vad är politik? Jo, ideologi, budskap, policy och politiker. Politiken handlar för mycket om budskap och stannar där. För lite om hur du ska göra det, säger Henry Gergis.

– I Irak hade vi bara en valkiosk. Jag är glad att det finns åtta valkiosker här, säger han om valstugorna på gågatan vid Sigmatorget i Västerås.

Hur han kunde bli medlem och politiker för Sverigedemokraterna ger han lite glidande svar på. Nu är det i alla fall S fullt ut, med S-knappen om ett starkt samhälle på kavajslaget.

– Va? Är du sosse nu? Du var ju Sverigedemokrat, säger riksdagsledamoten Roger Haddad (L) när de träffas utanför Liberalernas valstuga tidigare på dagen. De två har båda suttit i grundskolenämnden.

Liberalerna är inget självklart vinnarparti 2018. Men Roger Haddad har sett en positiv trend efter att partierna börjat debattera neddragningarna av LSS-ersättningen.

– Vi föreslog en miljard extra till LSS redan förra året. Och nu får vi nya medlemmar tack vare att vi drivit LSS-frågan hårt, säger han.

Att valvinden blåser i deras riktning märks tydligt hos Kristdemokraterna en bit bort. Och även där finns en partibytare, även om det för Tommy Emterby tog lite längre tid.

– Jag gick in i politiken när Ny demokrati dök upp 1991. Jag satt i partistyrelsen, och i valet då var vi med och fällde S-styret som pågått i den här staden i decennier. Då blev jag kommunalråd på halvtid, säger Tommy Emterby.

Början till en omsvängning kom när Västerås debatterade flyktingmottagande, då från Bosnien. Kan ni ta emot 1 000 fler flyktingar? undrade Migrationsverket.

– Jag gick upp och undrade vad kostnaden skulle bli. Då gick en Kristdemokrat upp efter mig och började: »Jag känner en unken doft i Västerås fullmäktige«. Jag nästan grät efter det, jag var ju inte rasist.

Men det gjorde väldigt ont. Kristdemokrat även som medlem blev han för fem år sedan och är nu deras valledare i Västmanland.

– Mina grundvärderingar förändrades, och sedan kom jag i kontakt med några KD-medlemmar vid ett kyrkobesök.

Just nu upplever de vad han beskriver som en »energiboost«, och den kan stavas Ebba. Vändningen kom efter första partiledardebatten i Expressen tv.

– Vi gör alltid bra valrörelser, men det vi upplevt nu är fantastiskt. Ebba tar för sig i debatten, är aldrig svarslös. Folk litar på henne och hon når även yngre väljare. Och hon lovar inte allt, men lovar att hålla det hon lovar, säger Tommy Emterby.

– I första hand tar vi väljare från M och S, visar undersökningarna. Men lite också från SD. Jag gissar vi kan landa på sju procent på valdagen, både här och i riket.

Miljöpartiet har inte samma medvind i valrörelsen. Men här i Västerås är det ett maktparti som i tolv år tillhört styret. Först i koalition med alliansen, sedan i ett rödgrönt styre och nu senaste perioden i blocköverskridande S-MP-C-KD.

Johannes Wretljung Persson är MP:s kommunalråd och kandiderar nu som andranamn på partiets länslista. Och vändningen för MP kom under den heta sommaren, menar han.

– Skogsbränderna visade att miljö- och klimatfrågan är något som påverkar alla. Det fick upp ögonen på många.

Efter valdagen hoppas han att S-MP-regeringen kan fortsätta.

– Att vi ingår i regeringen och att vi får igenom så mycket grön politik som möjligt. Och nu de sista dagarna måste vi visa att vi faktiskt fått igenom 85 procent av våra vallöften från 2014. Vi ska fortsätta få genomslag för grön politik, säger Johannes Wretljung Persson.

Vänsterpartiet har också fått igenom mycket på fyra år, trots att de inte ingått i regeringen vare sig i riket eller Västerås.

– Vi fick aldrig någon inbjudan att ingå i styret i Västerås. Men vi har varit en aktiv opposition, säger V:s toppnamn i kommunen, Anna Maria Romlid.

På nationella nivån ger opinionsmätningarna V över tio procent.

– Vi har fått igenom mycket i förhandlingar med regeringen. Och till skillnad från andra har vi inte vikt oss för opinionen, och ändrat oss månad för månad, säger hon som en passning till S.

– Vi ser att besvikna socialdemokrater kommer till oss som medlemmar och väljare. Här i Västerås har vi varit ute mycket i bostadsområdena. Inte knackat dörr, men varit i centrum och pratat med folk. Och vi håller på att gå om SD lokalt i gillande i sociala medier, konstaterar hon nöjt.

I valspurten kommer också partiledaren Jonas Sjöstedt hit för ett lördagstal.

Ingen tvivlar heller på att SD ökar sitt stöd på söndag jämfört med förra valet.

Göran Sjödahl får vända på SD:s kommunlista för att peka ut sitt namn på valsedeln. På plats 27 kommer han knappast ta plats i fullmäktige.

– Jag engagerade mig efter förra valet, då jag retade mig på att de etablerade partierna motarbetade SD. Vårdfrågorna är viktiga för mig som själv varit inne i karusellen med en hjärtoperation och olika behandlingar. Jag fick vänta fyra månader på en magnetröntgen, och fick bara svaret: »Du vet väl hur det fungerar«.

– Allt släpar efter, det är samma med äldrevården. Står man här i valstugan behöver man egentligen inte säga så mycket, folk kommer fram och är uppgivna över bristen på bostäder eller låga pensioner. Man blir nästan lite kurator åt många äldre. Folk är upprörda, säger Göran Sjödahl.

Några hundra meter norrut gör sig mottagningskommittén redo utanför högskolan. Statsminister Stefan Löfven ska komma med valbussen.

Sörmländska riksdagsledamoten Hans Ekström (S) är på plats och hejar på västmanlandskollegan Pia Nilsson, och de stämmer av läget i valrörelsen.

– Man känner sig som en handelsresande, säger Hans Ekström.

– Det är ju det man är, säger Pia Nilsson.

Kommunstyrelseordförandena i Eskilstuna och Västerås, Jimmy Jansson och Anders Teljebäck (båda S) hejar på varandra och snackar om det som är dagens utspel: Högskolan i Västerås och Eskilstuna ska bli tekniskt universitet, är Löfvens löfte i dag.

Med den röda S-bussen följer Löfven med fru, fyra pressekreterare och ett gäng rådgivare och ett gäng reportrar, bland dem en tysk tv-kanal.

En stund senare står Stefan Löfven inför den fullsatta Omegasalen och pratar om att Sverige är en industrination.

– Vi gör de bästa stridsflygplanen, det bästa stålet, de bästa bilarna och de bästa lastbilarna. Men ska vi fortsätta utvecklas som industrination behöver vi satsa också på utbildning. Därför kommer vi med vallöftet att högskolan i Mälardalen ska bli tekniskt universitet.

Bra, tycker Henry Gergis efteråt:

– Du vet Japan var ett krossat land efter andra världskriget. Vad gjorde de? Jo, de satsade på utbildning och kunskap. Det här är bra.

[caption id="attachment_495176" align="alignnone"] Stefan Löfven och S-bussen kommer till Västerås. Dagens vallöfte är att högskolan i Västerås och Eskilstuna ska bli tekniskt universitet.[/caption]

Löfven får applåder när han lovar tekniskt universitet. Men starkaste applåderna kommer när Stefan Löfven lovar att stärka lagstiftningen för att förhindra nazisternas framträdanden på gator och torg.

– Vi kan inte förbjuda åsikterna, men vi har som demokrati rätt att försvara oss mot dem som hotar demokratin. När jag möter överlevande från nazisternas förintelseläger säger de: »Vi känner igen det som nu händer, det har hänt förut«.

När frågestunden är klar skyndar sig Löfvens och hans följe därifrån. Henry Gergis och Charlie Kamarizi springer efter. De vill ta en selfie ihop med statsministern.

– Tyvärr, vi har jättebråttom nu, säger pressekreteraren Dan Lundqvist Dahlin. Löfven ska träffa Spaniens premiärminister i Enköping.

Synd att inte få den bilden, tycker Henry Gergis, SD-aren som blev socialdemokrat.