Inrikes

Svep: I dag röstar riksdagen om ny talman

Vem blir Sveriges talman? Fokus svep tar dig med i efterdyningarna till valet 2018.

Riksdagen röstar om talman                 

I dag röstar riksdagen om den omdiskuterade talmansposten. Med största sannolikhet blir det Alliansen kandidat Andreas Norlén då SD tidigare sagt att de tänker rösta på honom. Andre vice talman kommer dock ta längre tid att bestämma, skriver TT.

S ger besked innan uppropet

Socialdemokraterna kommer att ge besked om hur de agera i talmansvalen strax före uppropet för de nya riksdagsledamöterna, rapporterar TT.

Statsvetare jämför Sverige med Belgien och Tyskland

För första gången någonsin kan i Sverige kan alla statsministerförslag som talmannen föreslår ratas, skriver Göteborgs-Posten. Det kan eventuellt bli som i Tyskland och Belgien och i så fall kan Stefan Löfven vara statsminister i en övergångsregering.

–      Det har funnits diskussioner för vad en övergångsregering kan och inte kan göra, men den skulle kunna agera som vilken regering som helst. Det enda som skiljer sig är att den inte får utlösa extra val, det vapnet har inte Löfven som övergångsregering. Men det kan heller inte riktas misstroendevotum, eftersom den inte är röstad, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till GP.

Birgitta Dahl: Jag skulle ha talat med alla partiledare

Den tidigare talmannen Birgitta Dahl uppmanar politikerna att ”agera ansvarsfullt” och att den som blir vald som talman inte ”påverkas av den politiska turbulensen”. Det säger hon i en intervju med P1 Morgon.

– Jag hade talat med alla partiledare, både för att se vem som skulle kunna vara lämplig som statsminister, och även att vederbörande skulle kunna klara en budget genom riksdagen, säger Birgitta Dahl.

– Ta reda på hur man kan få en så stabil regering som möjligt.

Johan Hakelius: En sak i taget

Dagens talmansomröstning saknar helt innehåll. Det är ett kliniskt rent maktspel. När ska det bli dags för sakfrågor? undrar Johan Hakelius i ett blogginlägg.

Debatter

Socialdemokraterna röstar oftast med Sverigedemokraterna, det vore intressant att höra en kommentar om det från Stefan Löfven eller Anders Ygeman, skriver finansmannen Gabriel Urwitz på DI Debatt.

»Sverige måste driva på det internationella tbc-arbetet«, skriver Oliver Schulz, generalsekreterare för svenska Läkare utan gränser, på DN Debatt.

I oktober och november deltar Sverige i den militära övningen Trident Juncture.  Det är en viktig grundbult i vår försvarspolitiska strategi, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) på SvD Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera