Svep: Skarpt läge i politiken

Text: Redaktionen

Bild: Henrik Montgomery/TT

Talmannen tar partiledarna på pulsen

Vem tar vem-spelet i riksdagen riskerar att bli en utdragen följetong. I dag träffar talmannen Andreas Norlén partiledarna för att lyssna till hur de ser på den parlamentariska situationen, och vem de vill se som statsminister.

Först ut var Stefan Löfven (S). När SvD träffar honom vill han hellre kommentera fotboll än regeringsbildning när han anlände till riksdagen.

– Jag tycker att Djurgården hade tur som fick en poäng mot Sundsvall i går, säger Löfven på väg in till mötet.

Liverapportering

TT

SVT 

Sveriges Radio

Skarpt läge i politiken

I en intervju med Sveriges Radio säger talmannen Andreas Norlén att vi står inför ett »skarpt läge« och att det är viktigt att hålla på formerna.

– Min uppgift är att få fram en statsministerkandidat som tolereras av kammaren.

Löfven och Kristersson i samtal

Efter mötet hos talmannen uppgav Stefan Löfven på en presskonferens att han haft samtal med Ulf Kristersson om regeringsfrågan, utan att avslöja vad de talat om. Han förväntar sig också samtal med fler partiledare över blockgränsen.

Löfven berättar på presskonferensen att han framförde till talmannen att den som ska bilda en regering också måste få igenom sin budget. Han utesluter inte en storkoalition, som den som finns i Tyskland.

Här vill partierna göra upp över blockgränsen

Migration, skatter och bostäder är några politikområden där det skulle behövas långsiktiga reformer som består över regeringsskiften, skriver DN. Det är diskussioner som kan avgöra vem som får styra landet under den kommande mandatperioden.

 

Få politiker inkryssade

Endast rekordlåga fem politiker lyckades bli inkryssade i riksdagen, enligt DN:s sammanställning.

– Det är en markant nedgång. Vi sänkte personvalsspärren i riksdagsvalet 2014 till fem procent. Annars hade det varit två personer som hade lyckats klara den spärren i år, säger statsvetaren Sara Fransson.

Bildt: S-märkt kampanjande mot en alliansregering

 Den tidigare M-ledaren Carl Bildt är mycket kritisk till tjänstemännens upprop om hur regeringsunderlaget, inkluderande SD, påverkar värdegrundsarbetet.

»Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering«, skriver han på Twitter.

Och fortsätter:

»Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut.«

Debatter

Svenska myndigheter, här är ett förslag på ett nytt bokstaveringsalfabet som är inkluderande för hela Sveriges befolkning och funktionellt, skriver Fredrika Bremer förbundet, på DN Debatt.

Det finns fyra grundpelare som gör att M blir största parti 2022, skriver MUF-ordföranden Benjamin Dousa på SvD Debatt.

»De politiska hindren för att skapa en blocköverskridande regering är långt ifrån oöverkomliga«, TCO:s ordförande Eva Nordmark på Di debatt.