Inrikes

Svepet: Szyber lämnar riksdagen

Fokus svep tar dig med till efterdyningarna i valet 2018.

Caroline Szyber lämnar riksdagen

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen. En förundersökning inleddes i veckan mot riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) för att se om hon gjort sig skyldig till ett brott när hon åkte på bröllop och redovisade det som tjänsteresa.

»Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt«, skriver hon till TT.

MP klarade spärren tack vare taktikröster

Miljöpartiet klarade fyraprocentsspärren genom taktikröster. Det visar en eftervalsundersökning utförd av opinionsinstitutet Novus, rapporterar Sveriges Radio. Cirka 20 procent av partiets röster var stödröster och kom främst från socialdemokrater och vänsterpartister.

Norlén Alliansens talmanskandidat

Alliansen kommer i dag att presentera KU-ordförande Andreas Norlén som deras gemensamma talmanskandidat, skriver Svenska Dagbladet.

– Om vi ska rösta på Andreas Norlén vill vi att de röstar för Björn Söder som andre vice talman, säger källor till Expressen.

Personkulten runt Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson är viktig för sitt parti anser 45 procent av hans väljare, skriver Dagens Nyheter och porträtterar »den osannolika populisten”. Jimmie Åkessons stöd är rekordhögt – något han endast delar med Fredrik Reinfeldt när han var partiledare för Moderaterna. DN beskriver också att vissa partiveteraner tröttnat på personkulten.

Fler kvinnor i riksdagen

När Sveriges riksdag öppnar på tisdag är 46 procent kvinnliga och 54 procent manliga riksdagsledamöter. Det är en ökning jämfört med förra mandatperioden, skriver Sveriges Radio.

KD:s Ankarberg Johansson drabbad av stroke

Acko Ankarberg Johansson avgick nyligen från posten som Kristdemokraternas partisekreterare. Nu skriver hon själv på Facebook att hon på tisdagsmorgonen efter valet drabbades av en stroke, skriver Dagens Nyheter. Ankarberg Johansson blev inkryssad in i riksdagen.

»Efter en veckas sjukhusvistelse är jag åter hemma i Huskvarna och kommer vara sjukskriven ett tag framöver«, skriver hon.

Debatter

»Om skolmarknaden inte ska regleras krävs istället granskning av en oberoende part«, skriver Svante Holmberg på SvD Debatt.

»Den tidigare föreställningen om väldig brådska saknar grund. Landet går inte omkull ens om en politiskt styrd budget skulle saknas per den 15 november«, skriver Hans Bergström, före detta chefredaktör på Dagens Nyheter, på Di Debatt.

»Moderaterna måste våga kräva makten över utbildningsdepartementet«, skriver MUF:s ordförande Benjamin Dousa på DN Debatt.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera