Ericsons vänder upp

Text:

Denna vecka är det två år sedan Börje Ekholm utnämndes till ny vd för Ericsson. Nyheten överraskade. Att en ledamot i telekomjättens styrelse skulle stiga ner och bli operativ följde inte den sedvanliga rekryteringsprocessen. Dessutom har Ekholm, som förvisso varit vd för Ericssons storägare Investor, inte någon erfarenhet av telekombranschen.

Knappt en vecka efter tillträdet i januari 2017 var det dags för Börje Ekholm att redovisa bolagets resultat – det var dystert. Marknadens aktörer fokuserade i stället på Ekholms framtida planer, men han bad om mera tid och citerade hockeylegenden Wayne Gretzky: »Vi ska fokusera på att åka till den plats där pucken kommer att vara, inte till den plats där den har varit.«

Samtidigt med vd-bytet inleddes stora förändringar. I ägarleden anslöt sig aktieaktivisten Christer Gardell med Cevian capital. Gardells specialitet är att köpa undervärderade krisbolag och han var snabb med att uttrycka sina förhoppningar om att hans gamle vän Börje Ekholm skulle kunna köra skutan. Skeptiska analytiker påpekade att samme Ekholm från styrelseläktaren följt föregångaren Hans Vestbergs misslyckade försök. Cevian Capital är numera den största ägaren i Ericsson räknat i kapitalröster; Wallenbergfamiljens Investor är fortfarande röstmässigt störst.

2017 visade sig bli ett tufft år med ett samlat rörelseresultat på minus 38 miljarder kronor. Omsättningen backade med 10 procent till 201 miljarder. Ekholm själv kallade året för »en nystart«, pekade på bolagets nylanserade affärsstrategi där man försökte komma till rätta med förlustområden och olönsamma kundprojekt.

Gardell efterlyste högt tempo i förändringarna, att snabbt få bort verksamheter med förlust innan de hann bli en del av kulturen – »sånt sätter sig väggarna«, menade han.

Ericssons affär består till största delen av affärsområdet Networks, därtill finns Digital Services och Managed Services samt en slags alltiallo i Other.

Networks går allt bättre – i förra veckans rapport för årets tredje kvartal redovisade affärsområdet en justerad rörelsemarginal på över 16 procent, vilket är en god ökning och i nivå med nya lönsamhetsmål. Samtidigt dras andra affärsområden med fortsatta lönsamhetsproblem och de gamla medie­satsningarna utgör rejäla belastningar.

Efter den senaste rapporten talar analytiker ändå om ett stort trendbrott för Ericsson. För första gången på 15 raka kvartal växer bolaget och utslaget per aktie redovisas dessutom en vinst. Att det justerade rörelseresultatet för kvartalet – på 3,8 miljarder kronor – överträffade analytikernas uppskruvade prognoser gjorde att aktien steg rejält på börsen.

Dock sänktes den positiva stämningen av beskedet att amerikanska utredare på bland annat tillsynsmyndigheten SEC och FBI inlett granskningar av Ericssons inblandning i misstänkt korruption. Paralleller drogs genast till Telias rekordbot på 8 miljarder, men Ekholm har inte velat säga mer än att det handlar om misstänkta fall på flera marknader i flera regioner och att det kan bli kostsamma böter.

Läs mer om krisen i Ericsson 

Christer Gardell bollar med miljarder (#07)

Maktkampen i Ericsson fortsätter

Veckans Fokus: Mörka moln över telejätten