Mukwege och Murad delar på Nobels fredspris

Text:

Bild: FREDERICK FLORIN/AFP/TT

Denis Mukwege har i årtionden ägnat sitt liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld under konflikten i Demokratiska republiken Kongo. Han har tillägnats många priser för sitt arbete och länge setts som en kandidat till att vinna Nobels fredspris.   

Nadia Murad var en av tusentals kvinnor som tillfångatogs och utsattes för sexuellt våld när terrororganisationen IS tog över kurdiska områden i norra Irak 2014. Murad lyckades senare fly och har sedan dess kämpat mot människohandel och för de kvinnor som genomlevt IS tortyr. 

De får priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen, enligt TT. 

Mukwege har ett nära samarbete med Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU). Han grundade 1999 Panzinisjukheset  i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo med stöd av PMU, Läkarmissionen och Sida. Till sjukhuset kan våldtagna kvinnor och barn vända sig för kvalificerad vård.

– Det känns helt otroligt stort, säger Maria Bard, påverkansstrateg på PMU, till Fokus.

När Mukwege besöker Sverige är det PMU som arrangerar hans möten med media och beslutsfattare.

– Han är en otroligt varm person och är otroligt närvarande. Han är samtidigt väldigt strategisk och driftig och har därigenom lyckats lyfta frågan om sexuellt våld till den högsta politiska nivån och också satt ljus på den politiska oron i landet. 

Bard har personligen haft Mukwege som chef och träffar honom några gånger per år. Hon tror att han uppskattar det erkännandet som Nobels fredspris innebär, men att han nu hoppas att priset kommer att leda till att situationen i den Demokratiska Republiken Kongo uppmärksammas ytterligare.

– Han har sagt att ett pris bara är så mycket värt som de konsekvenser det leder till, säger hon.