Svep: Blågrön lösning avfärdas

Text: Redaktionen

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Blågrön lösning avfärdas

Aftonbladet skriver om en ny splittring i Alliansen. Enligt tidningen är såväl Centerns Annie Lööf som Jan Björklund (L) öppna för ett regeringsalternativ bestående av Alliansen plus Miljöpartiet. Men M och KD sägs sätta sig på tvären. »Dörren till Rosenbad är helt enkelt stängd för en sådan regering«, säger en allianskälla till tidningen.

SSU-falang väcker känslor

De borgerliga ledarsidorna fokuserar på nyheten om en fundamentalistisk SSU-falang i Skåne. Nu måste alla partier rusta mot offentliga övertaganden, tycker Expressens ledare. »Någon jävla ordning ska det vara i ett parti«.

SvD:s Lydia Wålsten skriver i en text med rubriken »När ska S granska leden?« att folk inom SSU Skåne är besvikna över att S i Skåne inte har hindrat utvecklingen. Och att alla partier nu måste lyfta de principiella konflikter som finns mellan religionen och partiets värdegrund.

Väljarna: gör upp över blockgränsen

En majoritet av väljarna tycker att det bästa vore om partierna gör upp över blockgränserna för att få till en regering, enligt en Sifo-undersökning i tidningen GP. Fler än en tredjedel föredrar ett samarbete med SD. Bland kristdemokratiska väljare är det fler som vill samarbeta med SD än över blockgränsen. Hos Moderaterna är väljarna delade i frågan.

Debatter:

»Vi är angelägna om att Universitetskanslersämbetet får ett nytt uppdrag för att bland annat kunna utvärdera polisutbildningen«, skriver Liberalernas Roger Haddad på SvD Debatt.

»För en vecka sedan skrev Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Di Debatt och uppmanade den svenska regeringen att byta åsikt i frågan om EU:s digitalskatt. Även om Le Maires analys har poänger är hans förslag feltänkt«, skriver Bisnodes Magnus Silfverberg och Magnus Sjögren på Di Debatt.

»Migrationsverkets beslut att 'pausa' tillämpningen av gymnasielagen motiverades med hänvisning till den enskildes rättssäkerhet. Men rättssäkerhet handlar om att skydda enskilda mot statens maktutövning. Det kan aldrig handla om att skydda myndigheter från att fatta beslut i politiskt kontroversiella frågor«, skriver 13 jurister på DN Debatt.