Veckans bråk

Crossfajten

Tierp ville profilera sig genom ett gymnasieprogram med motocross. Man ville också bygga en crosshall. Den är nu bara ett skal och nya kommunstyret funderar på vad det ska göra. Tidigare »starke man«,

Bengt-Olov Eriksson (S), lovade i somras att den skulle vara klar nu. Nya kommunbasen Sara Sjödal (C) lovar »besked om hallens framtid om några veckor«. Redan 2015 såg de att priset var för högt. Då dök Qlur (!) AB upp som avbrutit bygget av Sveriges största ridhus i Borlänge. Stommen togs till Tierp och ett avtal slöts  där kommunen skulle betala 600 000 kronor per år i hyra i 15 år.

»Det blir ett ännu större intresse för vår motocrossinriktning«, sa kommunalrådet.  »Ett lyft för hela kommunen«, sa näringslivschefen. Kommunen stod för markjobb för 12 miljoner kronor. Men i slutet av 2017 blev den och Qlur (som nu heter MX-hallen) osams. Kommunen sa upp avtalet men företaget hävdar att kommunen är skyldig dem 1,2 miljoner.

I våras köpte Tierps kommunfastigheter hallen för 6 miljoner. Men man vet inte hur den ska slutföras. »Vi har ju aldrig byggt en crosshall förut«, sa vd Roger Kjettselberg. Man ville göra studiebesök i hallar i Vallentuna och Tibro. Men fick nej: »Vi ses som konkurrenter.«

Fullmäktige har inte godkänt hallen som kostat kommunen 20 miljoner. Inget konstigt, sa Bengt-Olov Eriksson: »Inte ens jättestora investeringar behöver tas upp och diskuteras som egna frågor. Det kan jag inte tycka.« Utan hall åkte 36 elever i stället till Spanien för crossträning. Fast det blev dyrt: »Det där med Spanienresor blir för kostsamt«, sa utbildningschefen. 

Nu ska bråket med Qlur om de 1,2 miljonerna upp i tingsrätten. Revisorerna ska reda ut hur kommunen egentligen gör investeringar. Allt pekar mot ett minusresultat på 20 miljoner i kommunen i år. Utan crosshall.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera