Det rör på sig i bankvärlden trots tuffare tider

Text:

Bild: TT

Blogg

Just nu sprids uppgifter om att Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian Capital analyserar Nordea inför en större investering i banken, och att det redan finns indikationer på att aktivistfonden investerat flera miljarder i storbanken, enligt Dagens industri.

Christer Gardell har en lång historia av investeringar i sektorn. Cevian Capital har tidigare ägt Skandia, Intrum Justitia (numera bara Intrum), Danske Bank och Swedbank.

Enligt uppgift kan Cevian redan äga aktier för runt 3 miljarder kronor i Nordea. I sammanhang kan det sägas att värderingen inte förändrats radikalt på senare tid: Nordea-aktien har under det senaste året backat med cirka 15 procent, men det har också Handelsbanken-aktien gjort. De andra konkurrenterna, SEB och Swedbank, är minus 7 procent respektive plus 1 procent; Stockholmsbörsen i stort är under samma period ner 7 procent.

Samtidigt har Nordeas huvudägare Sampo blivit allt mer aktiv med finansiella investeringar. I höst köpte de en betydande post i kredithanteringsbolaget Intrum. Och tidigare i år köpte de ut, tillsammans med riskkapitalbolaget Nordic Capital, Nordax från börsen.  Sedan tidigare är Sampo även storägare i den danska nätmäklaren Saxo Bank.

Sampos samlade investeringar i finanssektorn senaste tiden uppgår till runt 9 miljarder kronor, enligt DI.

Nämnda Nordic Capital har under det senaste decenniet också varit mycket aktiva inom finanssektorn. Tillsammans med storägaren Öhmangruppen köptes nätmäklaren Nordnet ut från börsen 2016. Christian Frick, partner och chef för finansiella tjänster-teamet på Nordic Capital, har tidigare förklarat att firman lockas av att kartan inom finansindustrin håller på att ritas om.

Även Wallenbergs riskkapitalbolag EQT har gjort investeringar i sektorn. Den svenska nischbanken Bluestep Bank förvärvades från riskkapitalbolaget Bregal år 2017. Och i somras, precis innan betaltjänsten Izettle skulle börsnoteras, budade amerikanska Paypal 19 miljarder kronor.

Det rör på sig i sektorn, minst sagt. Ingen tror att vi står inför en högkonjunktur – men det är nog inte med stöd av makro som investeringar görs, även om de flesta är nog överens om att lågkonjunktur stundar inom kort.

Lågkonjunktur brukar som bekant vara en katalysator –  förstärka de starka på bekostnad av de svagare. Möjligen är det en god bevekelsegrund till att äga finansbolag i en föränderlig sektor. Det heter att man inte ska slösa bort en bra kris.

Läs mer:

Här är elva tecken på lågkonjunktur (#43-18)

Christer Gardell – bollar med miljarder (#07-18)