Svep: Störst fokus på SD i sociala medier före valet

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sifo: Störst fokus på SD i sociala medier före valet

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson fick stort utrymme i medierna före valet, visar Sifos Mediemätaren som görs för Ekots räkning. Enligt mätningen diskuterades SD-ledaren mest av alla på Facebook och Twitter. I de traditionella medierna hamnar SD på tredje plats, tätt efter tvåan Moderaterna och inte långt ifrån ettan Socialdemokraterna.

– Jag tror att det beror på att migrationen fortfarande är ett stort debattämne och att SD är ett parti som väcker mycket känslor bland väljarna, säger Furtenbach, politisk kommentator på Ekot

Göteborgs plan mot hedersförtryck sågas

Göteborgs stads handlingsplan mot hedersförtryck är otydlig och ger inga konkreta svar. Den kritiken riktar experten på hedersförtryck och L-politikern Juno Blom, skriver GP.

Blom kallar handlingsplanen för normkritiskt »snömos«, bland annat för att den i hennes tycke inte förtydligar vad som skiljer hedersvåld från annat våld.

– Varför väljer man att aldrig tala i klartext? Varför vill vi problematisera frågan, snarare än att ge tydliga direktiv om hur det ska lösas? säger hon till GP.

Centern dominerar i landet – bara ett rödgrönt landsting kvar

Samtidigt med att försöken att bilda en regering som accepteras av riksdagen, pågår diskussioner runt om i landet för att kunna styra kommunerna och landstingen. Av de landsting där det politiska styret än så länge är klart är bara ett rödgrönt, rapporterar Expressen.

Det kan jämföras med att nästan hälften av landstingen var rödgröna efter valet 2014. I flera fall har i stället Socialdemokraterna och Centerpartiet nu tagit makten tillsammans med andra partier – och på andra håll har Alliansen gjort upp med Miljöpartiet.

Debatter

Politiker: ta ert ansvar! I värsta fall får det dödliga konsekvenser – som helgens attentat i synagogan i Pittsburgh så tydligt visar, skriver Anneli Rådestad, chefredaktör på Judiska Krönika, på Fokus.se

I den oavgjorda situationen efter valet skulle partierna nu kunna enas om att låta en brett sammansatt regering förutsättningslöst utreda den svenska modellen och det svenska välfärdssystemet under fyra år. Det innebär ett slags reformstopp, men politiska beslut är nästan alltid är resultat av långdragna processer, inte av riksdagsomröstningar, skriver Mats Svegfors på DN Debatt.

Politikerna har en bild av läget, men väljarna tycks ha en annan. Faktum är att SD-sympatisörerna är »mer borgerliga« än Centerpartiets, skriver Skops vetenskapliga ledare Örjan Hultåker i Dagens Industri.

De blågröna är otydliga om Bromma flygplats, skriver Karin Wanngård (S), på SvD Debatt.