Svepet: Alliansens splittring – ett familjegräl

Text: Redaktionen

Alliansens familjegräl

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och vice partiledare, liknar problemen inom Alliansen vid ett »familjegräl«.

– Vi får inte låta det här grälet överskugga allt det som vi har tillsammans, som vi har byggt tillsammans, och de drömmar som vi har för framtiden, säger han i P1 Morgon.

Forssmed menar att Alliansen fortsättningsvis har de bästa förutsättningarna att hantera det aktuella politiska läget, men att man kommer att behöva föra långsiktiga diskussioner med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Jag tycker att ett första steg borde vara en bostadspolitisk reform som också tjänar på långsiktighet, säger han.

Budgethål hos Försvarsmakten

Försvarsbudgeten måste höjas med 24 miljarder kronor om Försvarsmakten ska kunna bekosta bland annat sina planerade inköp av utrustning. Detta enligt en rapport från Ekonomistyrningsverket som fastslår att Försvarsmakten inte följer regelverket för hur statliga investeringar ska budgeteras, rapporterar Ekot.

– Jag är inte förvånad över att man kommer fram till den här typen av slutsatser. Jag har haft på känn att det finns den här typen av problematik, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Ekot.

Lööfs står fast vid sin linje

Centerledaren Annie Lööf bedömer det som osannolikt att C skulle ändra sin linje om att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

– Det har varit känt i flera år hur Centerpartiet ser på SD:s inflytande och en regering som kräver ett aktivt stöd av SD, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Debatter

»Den enda utvägen är då att socialdemokratin accepterar en alliansregering. Men det bör inte ske villkorslöst", skriver Lars Anell (S), Sverker Gustavsson (S), Anna Hedborg (S) och Carl Tham (S) på DN Debatt.

»Nu hänger det på den interna opinionen i respektive parti att få Annie Lööf och Jan Björklund att byta fot. Jag sätter mitt hopp till Cuf, Luf, Centerstudenter och Liberala studenter: låt inte fyra år till gå förlorade«, skriver Catarina Kärkkäinen, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet, på SvD Debatt.

»Att en ny talman i ett helt nytt och oklart parlamentariskt läge föredrar att gå ut lugnt och försiktigt är inte ägnat att förvåna men nu, när en första statsministeromröstning är nära förestående och därmed även hotet om extra val rycker närmare så är prövotiden över. Nu är utrymmet för misstag eller oklara besked från talmannens sida helt enkelt mycket litet«, skriver Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, på Di Debatt.