Inrikes

Svepet: LO positivt till samtal med Lööf

Karl-Petter Thorwaldsson positiv till Annie Lööfs kravlista och fackboss på lyxresa. De är några av nyheterna i Fokus svep.

LO-basen ser öppning i regeringsbildningen

För att Centern ska släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister måste Socialdemokraterna uppfylla ett »antal liberala krav«. Det gick Centerledaren Annie Lööf ut med i en intervju med Dagens Nyheter i går. Det handlar bland annat om sänkta skatter på jobb och företag, valfrihet i välfärden och att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden. Trots att flera krav går stick i stäv med de reformer som S och LO drev i valrörelsen ställer sig i LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson positiv till att C öppnar för regeringsförhandlingar, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har haft för många stängda dörrar under hösten. Sverige måste kunna regeras. Det intressanta som jag ser på det, om jag förstår saken rätt, är att de öppnar för en förhandling om ett regeringsunderlag och det tycker jag är väldigt bra, säger han till tidningen

S-förbund också positiva

Flera Socialdemokratiska partidistrikt är, liksom LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, positiva till att konkreta samtal nu har påbörjats, rapporterar Expressen. Detta trots uppenbara meningsskiljaktigheter gällande sakfrågorna.

– Hittills har vi inte pratat sakpolitik i den här regeringsbildningen så det är bra att man börjar diskuterar det för att få ihop blocköverskridande samarbeten. Ett steg framåt, säger Åsa Johansson, ordförande för Värmlands S-distrikt till Expressen.

Fackordförande flög business class

Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm och en kollega flög business class till en konferens i Sydafrika och tog ut semesterdagar för att besöka en nationalpark, skriver Aftonbladet. Enligt förbundet ska flygresor bokas i ekonomiklass om inte »särskilda skäl föreligger«.

– Vi tog beslutet att åka business för vi hade väldigt mycket förberedande arbete att göra, säger Lindholm till tidningen.

Debatter

»Politikerna bör göra sitt yttersta för att bidra till att Sverige och Stockholm vinner kampen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Detta har möjlighet att främja både besöksnäringen, näringslivet i stort och bidra till ett mer sammanhållet samhälle«, skriver 11 näringslivsföreträdare på DN Debatt.

»Försäkringskassan beviljar 97,4 procent av alla nya ansökningar om sjukpenning. Men i samhällsdebatten dominerar berättelser om dem som inte får den ersättning de ansöker om. Det är utmanande, både för att det är mycket olyckligt om människor känner sig orättvist eller illa behandlade, men också för att vi vet att verkligheten ofta är betydligt mer komplex än det som kommer fram«, skriver Maria Hemström Hemmingsson, tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan på SvD Debatt.

»Det politiska syftet med ett eget spelbolag sägs vara att genom det påverka spelmarknadens utveckling i spelpolitikens anda. Rikdagens beslut om ny spellag är tydligt, marknaden ska delas i tre. Att staten som ägare av Svenska Spel inte följer den spelpolitiska ansatsen i praktisk handling ger tydliga signaler om att man själv inte bemödar sig leva upp till riksdagens spelpolitiska reform«, skriver Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera