Svep: Lööf ger upp

Text: Redaktionen

Bild: Jessica Gow/TT

Annie Lööf ger upp

Centerledaren Annie Lööf ser det inte som meningsfullt att begära mer tid för sitt sonderingsuppdrag och lämnar över bollen till talmannen Andreas Norlén.

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen presenterade Lööf de tre regeringsalternativ som hon sonderat terrängen för. Huvudalternativet var en Alliansregering med stöd av Miljöpartiet – som regeringskoalition, budgetsamverkan eller en mer specifik klimatpakt.

Det finns en betydande vilja att ha fördjupade diskussioner och förhandlingar, men viljan är inte tillräckligt stark för att bryta låsningen i statsministerfrågan, sa hon.

C i flest samarbeten 

På riksplanet käbblar partierna fortfarande om blocköverskridande samarbeten, men i kommunerna råder ett större samförstånd. Centerpartiet är det parti som i flest kommuner styr tillsammans med partier från det andra blocket, rapporterar SVT. I 64 av landets 290 kommuner styr C tillsammans med Socialdemokraterna.  SVT:s genomgång visar också att Moderaterna och Kristdemokraterna oftare styr tillsammans med Vänsterpartiet än med Sverigedemokraterna.

Amnesty: Sverige bryter mot mänskliga rättigheter

Sverige kränker tiggande EU-migranters mänskliga rättigheter. Det menar Amnesty International i en ny rapport.

– Många sover under broar, i bilar när det är minusgrader, i hemgjorda skjul, i tält i skogen. Sen har vi sett att människor inte har tillgång till rinnande vatten och toaletter och att de inte har möjligheter att få vård, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International, till SVT.

I Sverige finns cirka 4 700 utsatta EU-migranter, var av de flesta är romer från Rumänien och Bulgarien.

Debatter

 »Moderaterna har förnyat och fördjupat vår klimatpolitik och i våras presenterade vi en omfattande rapport med vår plan för hur vi ska ta tag i de svenska utsläppen och vara ett verkligt grönt föredöme för EU och för resten av världen. Senast vi styrde Sverige sjönk de svenska utsläppen drastiskt. Det vill vi lyckas med igen«, skriver Maria Malmer Stenergard och Jörgen Warborn, Moderaterna. på DI Debatt.

Forskare måste även i fortsättningen få välja på vilket sätt deras resultat ska publiceras. Detta är hotat i ett nytt initiativ på EU-nivå. Vetenskapsrådet och andra finansiärer bör upprätthålla sin integritet och fortsätta stå på forskarnas sida, skriver Hans Ellegren, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademiens kommitté för forskningspolitiska frågor, på SvD Debatt.

»Vi måste lära om: Använd Black Friday till att reflektera över din konsumtion och dina behov. Det är i samtalen i familjen, i grannskapet, bland vänner och på jobbet som normer och vanor kring konsumtion och behov måste diskuteras och utmanas – om vi ska minska vår konsumtion och närma oss en nivå som kräver en planet, inte fyra«, skriver forskare och miljödebattörer på DN Debatt.