Tyskland minns kristallnatten 1938

Text:

Bild: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Natten mellan fredag och lördag är det 80 år sedan kristallnatten, som nazisterna kallade det, inträffade. Då, den 9 november 1938, vandaliserades affärer, synagogor plundrades, judar dödades och deporterades till koncentrationsläger. Enligt Levande Historia mördades totalt 400 judar.

I dag uppmärksammar Tyskland minnet av kristallnatten, framför allt i synagogor och på platser som tidigare varit synagogor. Bland annat har förbundskansler Angela Merkel under dagen besökt en synagoga i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg. I sitt tal påpekade hon att man inte bara kan minnas dagen utan måste förstå vad som gjorde den möjlig.

– Det judiska livet blomstrar åter i Tyskland — en oväntad gåva till oss efter Shoah (det hebreiska ordet för Förintelsen). Men vi bevittnar också en oroande antisemitism som hotar det judiska livet i vårt land, sa Merkel, enligt TT.

I fjol registrerades över 1 500 antisemitiska hatbrott i landet, vilken är en ökning med 2,5 procent jämfört med året innan. Och nästan fyra av fem tyska judar upplever att antisemitismen ökat de senaste åren, enligt en studie från Universität Bielefeld.

Jan Lewenhagen skrev i Fokus (#18-18) att hatbrotten framför allt kommer från högerextremt håll – inte muslimer.

– Över nittio procent av alla antisemitiska brott begås av högerextremister, från judiskt håll upplever man ändå det muslimska hotet som värre, sa han och kallade det en paradox, han misstänker att brottsstatistiken missar ett otal incidenter, sa diplomaten Felix Klein.

Läs Fokus artikel »Kampen tas upp mot judehat«här.