Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svep: S klarar sig inte utan V

Skral nyhetsuppdatering på politikfronten. Fokus svep tar dig med till dagens ledartexter.

Sjöstedt: Vi måste släppa fram en regering

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är nöjd över partiets förhandlingsläge i regeringsbildningen. Det säger han i en intervju med P1 Morgon.

– Det går inte utan att vi släpper fram den här regeringen. Man skulle kunna klara sig utan Miljöpartiet, man skulle kunna klara sig utan Liberalerna, men inte utan Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

Sjuksköterskor står still

Antalet examinerade sjuksköterskor ökar inte trots att platserna på utbildningsnivåerna blivit fler, rapporterar TT och hänvisar till Dagens Medicin. I stället varnar lärosätena att kvaliteten sjunkit. År 2015 gav regeringen lärosätena i uppdrag att utöka antalet platser på sjuksköteutbildningarna mellan 2015 och 2017.

Ledare: Väljarna har sagt sitt – hitta en lösning

Dagens ledartexter handlar om allt från Svenska Akademien till regeringsbildning och skolpolitik.

Anders Lindberg på Aftonbladet skriver om »hemmasittarna« utifrån Kalla Faktas granskning om elever med särskild behov som inte får de stödet de behöver. »Problemet är till stor del en konsekvens av dålig politik«, skriver han.

Den andra kvällstidningen, Expressen, tar också upp utbildningspolitik och oroas över att digital teknik ska bli obligatoriskt nästa år trots bristande forskningsstöd.

DN:s ledarsida berör Svenska Akademien och menar att institutionen är svår att rädda. »Det är inte i första hand skandalerna, avhoppen och den usla krishanteringen som gör det omöjligt att rekonstruera Svenska Akademien. Problemet är Akademiens kungliga natur«, skriver de.

DI:s PM Nilsson skriver om digitalisering och bredband och GP:s Håkan Boström om Macron och de franska protesterna.

Hos Sydsvenskan och i  Svenska Dagbladet är regeringsbildningen i fokus. »SCB-mätningen, med små opinionsförändringar sedan valet, förmedlar ett tydligt budskap: väljarna anser att de redan har sagt sitt och förväntar sig att politikerna ska hitta en lösning därefter«, skriver Sydsvenskan.

Debatter 

Sverige bör ta ledartröjan för att öppna en tjänstemarknad i EU »värd namnet«, skriver Timbros vd Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, projektledare för »Ett frihetligt Europa«, på DI debatt.

»Migrationsverkets godtycke skadar den svenska industrin«, skriver Johan Söderström, vd ABB Sverige, tillsammans med Fredrik Bergman och Johannes Forssberg på Centrum för rättvisa, på DN debatt.

Det är dags att reformera ett svällande arbetsförmedlingen och lägga om kursen radikalt för arbetsmarknadspolitiken, skriver Ulf Lindberg och Anders Weihe, Teknikföretagen, på SvD debatt.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera