Att fatta fattade beslut

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Frågar man väljarna vill de ha extra val, enligt Expressen/Demoskop. Den vägen fram har stöd av 39 procent. En regering ledd av Stefan Löfven och en regering ledd av Ulf Kristersson kommer i det närmaste jämsides, men åtta-nio procentenheter längre ned på önskelistan.

Så då är väl saken avgjord?

Nej, naturligtvis inte. Det rör sig om en opinionsmätning och dessutom fungerar inte en representativ demokrati på så sätt att väljarna alltid får som de vill i varje givet ögonblick. Det som var sant i går, i förrgår och i september är fortfarande sant: det är Centern som bestämmer vad som ska ske, när partiet väl får kraften att bestämma sig. Och egentligen handlar det mest om att formalisera det som är uppenbart.

Här är Demoskopmätningen obarmhärtigt tydlig: 68 procent av Liberalernas och Centerpartiets väljare vill se en regering ledd av Stefan Löfven, om den gör lite justeringar i arbetsrätten. I samma grupp föredrar 19 procent extra val, medan endast 11 procent vill se en m-kd-regering ledd av Ulf Kristersson.

Väljare och valda fungerar i växelverkan. En fristående, omanipulerad väljaropinion är en myt. Samtidigt sätter de egna sympatisörernas antipatier och förälskelser gränser för partiledningars rörelsefrihet. Det Demoskopmätningen visar är just det: bland ”mittenpartiernas” kärnväljare finns en reflex att famla efter socialdemokratin, när världen känns osäker. Det finns också en skräck för populism från högerhåll. Liberalernas och Centerns ledningar har tvingats förhålla sig till det första och har förstärkt och ytterligare dramatiserat det andra.

Det är, i praktiken, detsamma som att välja regeringsalternativ. Allt vi väntar på nu är att Centern formellt ska fatta det beslut som redan ligger färdigt i partiets retorik och i mätningar av det här slaget.

Skulle det vara så svårt att fatta det formella beslutet att det ändå blir ett extra val ändrar det egentligen ingenting. Allt som händer då är att beslutet skjuts ytterligare på framtiden.

Centern kommer inte att ställa upp i ett extra val med andra förtecken än de som partiet bitit sig fast vid under de senaste månaderna. Inget tyder på att ett extra val skulle förändra styrkeförhållandena i riksdagen på så sätt att den gamla alliansen kunde bli starkast, snarare tvärtom. Så efter ett extra val återkommer med all sannolikhet samma situation: Centern måste formalisera sitt beslut att stödja en socialdemokratisk regering.

För att vara en ”mycket komplicerad” och ”spännande” regeringsbildning, börjar den här väntan på det oundvikliga bli både torftig och tråkig.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT