L röstar ja till samarbete med S-MP

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

 

Liberalerna sa i dag ja till uppgörelsen med S-MP-C med röstssiffrorna 62 mot 30.

Utgången kunde anas ganska tidigt under debatten på partirådet. Redan strax före 14.00 samlades besvikna partimedlemmar i lobbyn och funderade på vad de gör nu.

– Man får fundera på om man ska vara kvar i det här partiet, sa ett av ombuden i lobbyn.

Partiledaren Jan Björklund var inledningsvis tydlig med att överenskommelsen inte innebär att Liberalerna viker sig för S:

– Med den här överenskommelsen blir Stefan Löfven statsminister på nåder av L och C. Vi samarbetar i avgränsade frågor, i övrigt går vi i opposition. Och vi kommer ständigt utvärdera om S levererat det de lovar, sa Björklund.

Han beskrev söndagens avgörande som »ett av de viktigare besluten vårt parti fattat i modern tid«.

Ja-sidan anfördes av Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen:

– När röken lagt sig kommer borgerligheten finnas kvar och vi kommer att hitta nya former för vårt samarbete. Men med överenskommelsen kommer mitten att dominera politiska debatten, sa Nylander.

Nej-sidan anfördes av Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson:

– De politiska vinsterna vi fått i den här förhandlingen hade vi fått även från M bara vi bett om dem. Vad vi ser är att S och SD förenas i sin syn att alliansen ska spräckas, om än från olika håll. Om vi i dag inte litar på Ulf Kristersson varför hade vi honom som statsministerkandidat då? undrade han och slutade:

– Förslaget att Liberalerna ska byta block är fel för oss.

Partistyrelsens Maria Weimer, på Nej-sidan, förklarade att Ulf Kristersson var den mest liberala statsministerkandidat Sverige någonsin haft.

Robert Hannah, riksdagsledamot, höll med:

– Moderaterna inget konservativt parti, Ulf Kristersson är så nära en liberal statsministerkandidat man kan komma.

Gulan Avci, som liksom Hannah var en av de åtta riksdagsledamöter som gick ut i veckan med att de föredrar en Kristerssonregering, varnade partirådet:

– Det här är ett vägval för Sverige. Vi behöver ta tag i utanförskap och extremism som finns i stora delar av förorterna. S hade fyra år på sig vända, men gjorde saker värre. Att nu göra upp med 100 år av liberalism och borgerlighet fel väg att gå, sa hon.

Lina Nordqvist från liberalerna i Uppsala var ändå nöjd med uppgörelsen.

– Vi ser att S blivit tvingades gå med på liberala krav. Det är något nytt, inte de vanliga sossarna som jag är så trött på.

Roger Haddad, riksdagsledamot från Västerås framhöll att det handlar om att stoppa SD:s inflytande:

– Det är fullt på högerflanken. Jag har inte stått i någon valstuga och förespråkat stöd till en S-regering. Men vi har sett ena populistiska förslaget efter det andra från SD. Vi ska inte bidra till att de krafterna får inflytande. Ni vet vad det handlar om och vad som står på spel, sa Roger Haddad.

Även Barbro Westerholm, Sveriges äldsta riksdagsledamot, var för samverkan med S och MP:

– Med överenskommelsen stärks den liberala mittenpolitiken.

Vi ska vara blåslampor. Jag tror på överenskommelsen, men det hänger på oss, sa hon.

Marcus Nilsen, från Liberala ungdomsförbundet, LUF, var orolig för att liberalerna skulle bli medskyldiga till S-MP-regeringens utrikespolitik, främst i fråga om förhållandet till Israel, där han starkt tog avstånd från utrikesminister Margot Wallströms agerande.

– Att vi ska stå som stödben för regeringens utrikespolitik det är skamlöst. Vi har stått bakom Israel sedan statens bildande.

Men Christer Nylander förklarade att utrikespolitiken helt låg utanför uppgörelsen:

– Vill man ha inflytande över utrikespolitiken ska man sitta i regering, men utrikespolitiken ingår inte i uppgörelsen. Där kommer vi att vara i opposition, vi vill inte han den politiken.

Joar Forsell, Liberala ungdomsförbundet, LUF:s ordförande, pratade om att något hänt i Alliansen efter valet:

– En damm har brustit. Det är inte så att jag inte har förtroende för Ulf Kristersson. Men ta alla de enskilda personer som nu kallar oss quislingar, som flyter med i den populistiska utveckling som stora delar av högern deltar i nu. Vi måste våga går vår egen väg med en marknadsliberal vision, och det får vi med uppgörelsen. Vi får här en mer progressiv politik än med M, sa Joar Forsell.

– Jag har starkt förtroende för Ulf Kristersson. Men också starkt förtroende att SD vill genomföra sin politik. Och när de säger att Liberalerna är deras huvudfiende. Och förtroende för när de säger att de vill fälla varje regering som inte vill föra deras politik. Överenskommelsen är faktiskt rätt bra. Den innehåller politik som vi inte fick igenom under åtta år med alliansen, sa Lotta Edholm, borgarråd (L) i Stockholms stad.