Dåligt omdöme är inte det värsta

Text:

Blogg 

Förre finansministern Pär Nuder ska ha varit berusad i Åre och möjligen gjort olämpliga saker. Exakt vad som har hänt har inte framkommit, men i vilket fall har han fått avgå ur skidoperatören Skistars styrelse.

Skistar-ledamoten Göran Grosskopf, som sitter i styrelsen på mandat av ägarfamiljen Paulssons Ekhaga Utveckling AB, har dock sagt att det kan röra sig om något som kan polisanmälas – även om någon sådan enligt uppgift inte har gjorts.

Pär Nuder, å sin sida, medger att han festat men inte gjort på annat sätt än flertal andra som befann sig i Åre under det nyligen avslutade skid-VM. Har Nuder nallat en flaska sprit? Sagt något olämpligt? Gjort en Erlandsson? Det hela är oklart.

Enligt Grosskopf har händelserna i Åre gjort att»huvudägaren inte längre har förtroende« för Nuder.

Episoden fångar något som vi ser allt oftare – där all rimlighet flyger ut genom fönstret när det blåser lite grann. Är det dåligt omdöme att under arbetsmiddagar dricka alkohol? Jo. (Kom ihåg: Vi vet inte vad som hände därefter.)

Men dåligt omdöme är inte den värsta av mänskliga egenskaper. Den bor granne med gränslöshet, överskattning och prestationer.

Att ständigt agera utifrån djup analys och bästa omdöme leder till surstreck runt munnen och att man på jobbmöten alltid knyter näven i fickan och aldrig tar steget fram.

Det finns otaliga exempel på motsatsen: Daniel Eks beslut 2006 om att ställa skivindustrin på ända med sin skapelse Spotify. Cristina Stenbecks val att ta över familjeimperiet Kinnevik efter sin avlidne far, knappt 25 år gammal. Lars Magnus Ericsson val att öppna en liten elektronikverkstad i Stockholm 1876, som senare blev ett betydligt större telekomföretag.

Tre personer tog steg som sedan fick väldigt stora konsekvenser. Var det prov på dåligt omdöme? Javisst. Dåligt omdöme är i min bok inte det värsta som finns. Värre är det att offentligt straffa all avvikelse från konformitet.