IS-grälet

Text:

»Den som deltagit i, eller understött, terrorism, t ex återvändande av IS-terrorister, är inte välkommen till Staffanstorps kommun«, skrev Christian Sonesson (M) i ett förslag till Staffanstorps kommunstyrelse.

»Bakgrunden till förslaget är den nationella debatt som varit under den senaste tiden om hur man hanterar människor som återvänder från terrororganisationer. Svensk lagstiftning är inte uppdaterad«, sa han därefter i en intervju med Kvällsposten.

Bland de politiskt grälsjuka dröjde motattacken inte länge. På Twitter skrev centerpartisten Ola Spännar: »Sonesson (M) vill förbjuda IS-återvändare fast det inte går. Staffanstorp har visserligen inte heller några IS-återvändare, men man måste ›ha framförhållning inför en eventualitet som kan komma att uppstå‹. Hur var det nu med symbolpolitiken och att tävla i tomt poserande?«

Även ärkemoderater som Markus Uvell tillät sig vara skeptiska: »Med risk för att verka folkpartistisk skulle jag vilja förespråka både och: politiker som tydligt visar vilka värderingar man tycker är acceptabla OCH politik som spelar roll på riktigt.«

På SvD:s ledarsida påpekade även Lydia Wålsten att Sonessons slag nog var ett i luften: »Till skillnad från tiggerifrågan där det var oklart om ordningslagen tillät Vellinge kommun att införa ett tiggeriförbud är socialtjänstlagen tydlig om att alla medborgare ska behandlas lika.«

Hon anklagade Sonesson för att i onödan belasta redan ansträngda domstolar, och skrev: »Att gå fram med förslag som man vet bryter mot lagen för att ta politiska poäng. Det kanske är kreativt, men seriöst är det inte.«

Och nog finns det risk för att förslaget är lagvidrigt. I Kvällsposten kritiserades det av en universitetslektor i juridik, som sa att det kunde strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Men Sonesson stod på sig: »Det här är förslaget vi lägger fram och vad vi vill genomföra, sedan får det prövas juridiskt om någon vill överklaga.«