Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

Nu vill staten sälja Telia

Nu finns det stöd för att staten ska sälja Telia-innehavet. Här är tre aktier med bättre avkastning än telekomjätten.

Blogg

Sverigedemokraterna vill sälja statens 37 procentiga ägarandel i Telia. Därmed har regeringen stöd för att lämna ägandet i telekomjätten.

De rödgrönas linje har under lång tid varit att kvarstå som ägare, medan de borgerliga partierna velat sälja. Men efter att SD nu bytt fot i frågan finns det stöd för en försäljning.

Som det är föreslaget i detta skede ska infrastruktur och säkerhetspolitisk känslig verksamhet inom Telia läggas i annat bolag, som behålls av staten, medan ägandet i Telia avyttras.

Bakgrunden till SD:s omvändning är Telias pågående köp av Bonnier Broadcasting, där TV4 och C More ingår. En affär som ännu granskas av konkurrensmyndigheter. Köpet har varit känsligt. Storägaren staten, som indirekt i portföljen äger SVT, har redan en stark ställning på mediemarknaden. I detta fall har ju, som Fokus redan beskrivit, styrelsen och ledningen gått emot storägarens uttryckliga vilja.

I detta chickenrace om vems linje som ska segra verkar det som att vd Johan Dennelind kommer ut som segrare.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) beklagar sig dock i Dagens Industri över att en försäljning, som just nu har ett värde runt 70 miljarder kronor, skulle innebära att staten årligen går miste om cirka 3 miljarder i utebliven utdelning.

Om näringsminister Baylan anser att utdelningen är viktig för så finns det ett gäng aktier på börsen med betydligt stabilare utveckling och högre direktavkastning än de cirka 5 procent som Telia ger.

Till exempel byggbolaget JM (6,5 % direktavkastning), lastbilstillverkaren Volvo (7 % direktavkastning) och den gamla trotjänare Nordea (8,5% direktavkastning), som man fram till 2013 ägde aktier i.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Blogg / Ekonomi

Bolagsjättar med egen utrikespolitik

Bolagsjättarna är numera stora som stater och beter sig också som nationer - med en helt egen utrikespolitik.

Ekonomi / Utrikes

Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro

En svinpest har drabbat Kina. Det driver upp fläskpriset – vilket skapar en ekonomisk oro i landet.

Blogg / Ekonomi / Inrikes

Göran Persson går i Carl Bildts fotspår

Blogg: Göran Persson vägrar sälja aktier när nya uppdrag adderas till portföljen. Carl Bildt har gjort likadant. Enda skillnaden – den ene är socialdemokrat.

Prenumerera