Svep: Tuff facklig kritik mot S

Text:

Hård kritik från facken mot S

Socialdemokraternas politiska utveckling har fått flera olika fackförbund att se rött.

– Det här är ingen socialdemokratisk regering, säger Pappers ordförande Mats Jutterström till SVT Nyheter.https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-inte-socialdemokratisk-kritik-fran-facken

I och med januariavtalet har S gått med på att sänka skatten för höginkomsttagare och försämra lagen om anställningsskydd, uppger han.

Debatt om januariavtal väntas på S-kongressen

Mer kritik mot januariavtalet väntas på den tre dagar långa S-kongressen i Örebro med start på fredag. För första gången får de 350 ombud som samlas där tillfälle att ventilera vad de  tycker om januariavtalet, som till priset av eftergifter till Centern och Liberalerna höll S kvar vid makten.

LO har redan varit tydlig i sin kritik mot förändrad arbetsrätt. Partifolkets kritik kan dock bli tandlös.  Kongressen är denna gång utan motionsrätt, uppger TT.

KD öppnar för att förhandla med SD

Kristdemokraterna öppnar nu för att förhandla med Sverigedemokraterna. På torsdagen presenterade KD-ledaren Ebba Bush Thor en ny inriktning för hur KD:s samarbete med andra partier kan komma att se ut i framtiden, rapporterar Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1nkW5l/kds-nya-linje-oppnar-for-att-forhandla-med-sd.

På Facebook skriver KD-ledaren att partiet är beredda att diskutera enskilda sakfrågor med Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet "närhelst det är meningsfullt att göra så".

Förhandlingar med SD kan hållas "i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka den politik vi står för", uppger Ebba Bush Thor. I framtiden hoppas KD också att kunna regera i koalition med eller genom organiserat samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar i sin tur beskedet och ser det som "ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form".

L-profiler vill kryssa Wikström till EU- parlamentet.

Flera Liberaler, bland dem tidigare generalkonsuln Olle Wästberg, vill nu kryssa den petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till EU-parlamentet. Men det är Liberalernas partiråd som ytterst avgör vem som ska toppa listan. Även Liberalerna i Jönköpings län stöttar Wikström, rapporterar P4 Jönköping.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=7180961

Kristersson kritisk mot regeringens terrorlag 

"Slarvig och lite klantig". Det är Moderat-ledarens Ulf Kristerssons beskrivning av  regeringen efter Lagrådets kritik mot lagförslaget om att göra det straffbart att delta i terroristorganisationer.

"Regeringen har hållit på i två år med den här frågan. Två år för att utforma en lagstiftning som det finns en bred majoritet om", uppger Kristersson i Expressen.

https://www.expressen.se/nyheter/kristersson-om-regeringens-terrorlag-slarvig-och-klantig/

Debatter: 

Migrationsverkets beslut att stänga sina kontor i Kiruna och Östersund slår mot etableringen i norr och kommer att få negativa följder för jobbtillväxt såväl som integration. Det skriver ett antal kommunalråd i landet samt representanter för flera olika organisationer på SvD Debatt. https://www.svd.se/asylpolitiken-slar-mot-etableringen-i-norr

De norra regionerna är beroende av fler människor som vill bo och arbeta utanför storstadsområdena och Migrationsverket bör fortsättningsvis ta hänsyn till regional utveckling och resultat av integration när asylsökande fördelas över landet, anser de.

Svenska socialdemokratiska ministrars sätt att uttrycka sig när de talar om att "knäcka" de kriminella gängen och "bura in dem" för tankarna till Trumps twitterkonto, skriver Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister på DN Debatt. https://www.dn.se/debatt/att-ge-barn-framtidshopp-ar-battre-vag-an-hardare-straff/

Förslaget att sänka åldern för livstid till 18 år skulle, om det blir verklighet endast resultera i att de som skjuter blir ännu yngre, menar han.

Thomas Bodström förespråkar i stället en integrationssatsning för att få fler att komma i arbete, bättre bostäder och möjlighet att komma in i samhället.

På Dagens Industris debattsida reagerar Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet, på ett föregående debattinlägg på sidan, där fyra kända kända företagsdirektörer beskrev sparkandet av Cecilia Wikström som kandidat i EU-valet som skadligt. Bakom de fyra direktörernas tal om behovet av kontakter mellan näringsliv och politik finns en allvarlig problematik om risk för jäv och yttest, för korruption, anser han, och menar att man i EU-parlamentet inte varit tillräckligt hård mot ledamöternas arvoderade sidouppdrag.

https://www.di.se/debatt/professorn-politisk-dorroppning-for-naringslivet-en-samhallsfara/