Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Youtube för tänkare

Philosophy tube klär Sokrates i ny skrud.

En rasande synthcover av Vivaldis »Vinter« spelar. En kvinna i gotiskt smink blöder ur munnen och pratar in i kameran. Hon vill diskutera politiskt inkorrekt humor, och att kunna skratta åt sitt eget inneboende mörker.

Natalie Wynn är en före detta akademiker som skapar filosofisk analys i videoformat. Hennes Youtubekanal »Contrapoints« grundades med visionen att konkret och pedagogiskt möta de högerextrema rösterna på plattformen. Sedan dess har hon djupdykt i en myriad av ämnen; iklädd kroppsglitter och fjärilar citerar hon Shakespeare, för att därefter kasta sig in i en diskussion om den konservativa idébilden kring det västerländska arvet. I en sokratisk debatt mellan en forskare och en konservativ livsnjutare utforskar hon hur olika människor i olika ändar av det politiska spektrumet uttrycker sig i klimatfrågan.

Natalie Wynns material är grundat i klassisk filosofi, men klätt i ny skrud där hon kan lyfta in moderna teman och nya tänkare. Hon ägnar en halvtimme åt Jordan B Petersons fascination för postmodern neomarxism genom att bryta ner hans koncept i dess grundkomponenter och foga in diskussionen i ett historiskt sammanhang.

Wynn är inte den enda som dammat av filosofi på internet. Skådespelaren Oliver Thorne har länge drivit Youtubekanalen »Philosophy tube«. Han har under senare tid tacklat ämnen som dödslängtan frikopplad från depression, kungahusens plats i det moderna samhället och brexit. Diskussionen om självmord ramar han in med en tankeövning kring kosmonauter och Elton Johns »Rocket man«. Analysen av moderna kungligheter utgår från den påstått universella sanningen att »alla vill ligga med drottningen«, och landar i en bredare analys av kändisskap och parasociala relationer. Brexit tacklas med en parallell analys av filmen »Arrival«, där dess teman kring kommunikation, känslomässig öppenhet, och att bryta mönster smidigt överlappar med valet som ledde till Storbritanniens osäkra framtid.

Natalie och Oliver leder den moderna filosofiska diskussionen på internet. De är en liten del av ett större nätverk där dussintals skapare tolkar klassiska koncept med nya ord och moderna referenser. En ny generationen kan växa upp med Platon och Sokrates, lära sig ifrågasätta oärlig retorik, och möta komplexiteten i de politiska frågor vi står inför i dag. Ofta presenterade i bländande neon, med lika delar ärlig sårbarhet och cynisk humor. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Analys / Ekonomi

Den motvilliga skattesänkaren

Budgeten för 2020 sätter punkt för värnskatten från 1995. Vinnarna är rika och män.

Analys / Ekonomi

Sidea: Svenskt bistånd är som ryska dockor

Man kan ägna mycken tid åt att reda ut alla budgetposter, skriver Emanuel Sidea.

Ekonomi

Jan Larsson blir konkurrent till Persson

Jan Larsson, S tidigare valgeneral, går till Handelsbanken – och blir därmed konkurrent till sin förre chef Göran Persson.

Prenumerera