I hämndens tjänst

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det finns inget sätt för medierna att aldrig bli verktyg för den ena eller andra kampanjen. Inget, utom att sluta rapportera nyheter.

Kristina Winbergs petning från Sverigedemokraternas EU-lista kommer inte som en blixt från klar himmel, om man följt partiet. Hon är internoppositionell med stöd av de tuffare, mer traditionella delarna av partiet. När Sverigedemokraterna satsar allt på att normaliseras, är Winberg en belastning.

Det var därför hon petades ned från en förstaplats till en fjärdeplats på listan. Sedan dess har hon drivit sin egen kampanj, utan samordning med resten av partiet och till stor del i opposition mot listan i övrigt, som bland annat innehåller den tidigare KD:aren Charlie Weimers.

Det är sällan folk blir petade och tar det med jämnmod. Maria Corazza Bildt drog igång en mindre kampanj mot Moderaterna efter att hon petats. Cecilia Wikström var inte nådig mot Liberalerna, efter att hon lyfts bort. Kristina Winberg vill uppenbarligen orsaka så mycket skada hon kan, för att straffa sin gamla partiledning.

För ett och ett halvt år sedan gjorde Winberg en inspelning med en annan kvinnlig SD-politiker då hon berättar om hur ettan på partiets EU-lista, Peter Lundgren, gör ovälkomna närmanden mot henne. För ett år sedan, säger Winberg, blev hennes mobil stulen. Och nu råkar inspelningen ha dykt upp hos Expressen. Winberg säger sig inte ha något att göra med saken. Hon vill nu ge bilden att hon nu blir petad helt och hållet, därför att hon engagerat sig för ett offer för sexuella trakasserier

Det är inte särskilt många som kommer ur den här historien med äran i behåll. Peter Lundgren har, av allt att döma, varit en full drummel. Partiledningen har inte gjort något åt ärendet, förrän de blev tvingade till det. Kristina Winberg är alldeles tydligt ute på en hämndturné. Och tidningarna agerar med entusiasm Winbergs redskap, eftersom hon är skicklig nog att veta vilka historier som är oemotståndliga skandaler, med självklara bovar och offer.

Det är klart att tidningarna inte kan låta bli att berätta om en sak som denna. Och det är klart att tafsande av det här slaget inte är acceptabelt. Men kunde man kanske tänka sig att det var värt en och annan rad att faktiskt försöka beskriva vad som sker bakom kulisserna i ett av Sveriges största partier? Att besvära sig med att dra fram den underliggande, faktiska konflikten?

Är det någon som tror att Winbergs inspelning hade kommit fram, om hon hade fått stå kvar som listetta?

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT