Svep: L vill ha bort Strandhäll

Text:

Ekot rapporterar att Liberalerna ställer sig bakom Moderaternas misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Kritiken handlar om hanteringen av Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart. Hon sparkade en skicklig generaldirektör på grunder som var uppenbart valtaktiska, säger Jan Björklund.

Centern har inte bestämt sig om Strandhäll

KD:s partiledare Ebba Busch Thor kommer precis som L, och SD för den delen, ställa sig bakom Moderaternas misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Centerpartiet har däremot inte bestämt sig.

I ett mejl till TT skriver partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson:

»Det är allvarliga uppgifter som nu framkommit om Annika Strandhälls agerande och Centerpartiet tar alltid allvarligt på en fråga om misstroendeförklaring. Vi diskuterar frågan i vår riksdagsgrupp och kommer därefter att fatta beslut om hur vi kommer att göra.«

 SD:s toppnamn ger stöd åt Polen

»Det går inte att avfärda oss längre«, säger Peter Lundgren till TT om att högerpartierna i EU ser ut att gå framåt. Det är också därför Sverigedemokraterna har kastat kravet på EU-utträde i papperskorgen.

– För första gången någonsin har vi en chans att åstadkomma förändring, säger SD:s toppkandidat i EU-valet.

Lundgren tycker även att kritiken som riktas mot Polen, vars regeringsparti Lag och rättvisa ingår i samma konservativa partigrupp (ECR) som SD, är överdriven.

Debatter:

»Mediebilden visar hur medborgarna vill vara en del av klimatlösningen, men inte kommer tillräckligt långt utan bättre villkor från politiken. Skam, ångest och individens byte av färdmedel får inte dominera klimatsamtalet framgent såsom det gjorde 2018«, skriver Maria Schultz, Vi-skogen, och Mattias Goldmann, Fores, på SvD Debatt.

»Säkerhetspolischefen har pekat ut finanssektorn som en av de mest utsatta samhällssektorerna för cyberangrepp. Andra länder har kommit längre i det förebyggande arbetet mot de nya hoten«, skriver riksgäldsdirektör Hans Lindblad på DI Debatt.

»I debatten framställs EU:s makt ofta som negativ och farlig och okunskapen är utbredd. Det riskerar bli till en demokratifälla i valrörelsen vilket varken gagnar Sverige eller EU. Väljarna behöver till exempel få veta hur EU lyft konsumentsäkerheten med frågor om djurhälsa, djurskydd och livsmedelssäkerhet till en världsledande nivå«, skriver forskaren Martin Wierup på DN Debatt.