Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svep: Assange utreds igen

Åklagaren återupptar förundersökningen mot Julian Assange, Liberalerna kan tänka sig att folkomrösta om euron och Jonas Sjöstedt vill dra in stöd till Ungern och Polen. Det är några av nyheterna i dagens svep.

Utredningen mot Assange öppnas igen
Våldtäktsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange ska återupptas. »Att personen just nu befinner sig utomlands är inget hinder för att väcka åtal«, säger Assanges svenska advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark till SVT. Det var för nio år sedan Assange först misstänktes för våldtäkt under ett besök i Sverige. Sedan 2012 har han bott på Ecuadors ambassad i London.

S: Förbjud tandkräm med plast
Socialdemokraterna vill utvidga EU:s förbud mot plastprodukter, bland annat till fler engångsartiklar och tandkrämer som innehåller mikroplaster. Det säger Jytte Guteland, som är nummer tre på partiets lista inför EU-valet om knappt två veckor. Partiet vill också förbättra djurskyddet i EU.

Liberalerna: Gärna folkomröstning om euron
Liberalerna vill införa euron i Sverige och skulle inte motsätta sig en folkomröstning om saken. Det säger partiets toppkandidat, Karin Karlsbro, i TV4 Nyhetsmorgon. Karlsbro säger också att hon inte tagit ställning till vem hon vill se som Liberalernas nästa partiledare efter Jan Björklund som lämnar posten i höst.

Sjöstedt: Dra in stöd till Ungern
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger i en intervju i SvD att länder som går i en auktoritär riktning ska kunna kastas ut ur EU. Enligt V-ledaren borde EU redan i dag dra in stöd till Ungern och Polen.

***

Debatter: 

Det stämmer inte att vi är på väg mot en ökad jobbpolarisering. Felsynen kan få allvarliga konsekvenser, skriver German Bender och Michael Tåhlin på DN Debatt.

Att avskaffa konsumtionsförbudet mot narkotika vore oklokt. Det skulle i praktiken uppmana narkotikaanvändning, skriver Bengt Westerberg och Sven-Olov Carlsson på SvD Debatt.

Kommunernas finanser är svagare än på många år. Om man ska klara sina åtaganden måste regeringen höja statsbidragen och börja kompensera för prisökningar. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera