Dödlig affär

Text: Annelie Östlund

Toppbild: ANDREAS BARDELL/Aftonbladet/IBL

Toppbild: ANDREAS BARDELL/Aftonbladet/IBL

Han har bara några timmar kvar att leva, men det vet han inte när han närmar sig hemmet på Lidingö tillsammans med sin sambo. Gräset växer grönt på plätten framför lägenhetshuset där paret bor. Först om några veckor kommer gräset att gulna på grund av den extrema hetta och torka som präglar sommaren 2018. Det kommer Kaj aldrig att få uppleva.

På gatan framför huset står en silvergrå Ford Focus parkerad. En yngling sitter i förarsätet. En annan kille, bara 17 år gammal, har lämnat bilen, gått runt huset och står nu och väntar. Han bär en huvtröja och är maskerad.

När Kaj och sambon närmar sig porten kliver 17-åringen fram, siktar mot Kaj med ett automatvapen och avlossar en skottsalva framför ögonen på sambon. Det är ett skarpt, smattrande ljud som hörs högt över bostadsområdet. Kaj försöker värja sig med armarna, men han faller till marken, träffad av sju skott. Inget av dem är direkt dödande. Därför tar 17-åringen vapnet och slår offret i huvudet – hårt och upprepade gånger – innan han slutligen springer till den väntande bilen som kör i väg i hög fart.

Gatan fylls genast av boende och förbipasserande som antingen hört eller sett det som polisen senare ska beskriva som ett kontraktsmord. En av dem som ringer till SOS-alarm är Kajs sambo, som redan under larmsamtalet kopplar skjutningen till arbetet.

– Jag vet vad det här gäller, jag kan förklara det för polisen. Han är i en tvist med en före detta uppdragsgivare, säger hon.

Kaj, som vi kallar honom, är sedan några månader tillbaka projektledare på Mälarvikens Tak och Bygg AB som haft huvudentreprenaden på ett bygge i Spånga.

Mälarviken har en konflikt med uppdragsgivaren Prime living, ett börsnoterat företag vars affärsidé är att bygga billiga studentlägenheter. Enligt stämningsansökan kräver Mälarviken 24 miljoner kronor av Prime för obetalda fakturor. Att Mälarviken får betalt är viktigt för Kaj personligen. Han drog in uppdraget och har därför utlovats en bonus.

När Kaj skjuts ner utanför hemmet den 5 juni 2018 säger sambon under larmsamtalet att även Kajs chef på Mälarviken varit utsatt.

– Det har varit skottlossning mot kollegans lägenhet två gånger.

Hjärt- och lungräddning utförs, Kaj andas fortfarande. Med helikopter förs han till Karolinska men hans liv går inte att rädda. Senare på sjukhusets traumaenhet avbryts återupplivningsförsöken.

Upprinnelsen till konflikten mellan företagen går att spåra ett halvår tillbaka. Men vi väljer att spola bandet ännu längre tillbaka – till december 2014 som är en viktig milstolpe för Prime living. Då meddelar Nasdaq att fastighetsbolagets preferensaktier är godkända för handel och på den karaktäristiska storbildsskärmen vid Times Square i New York kan förbipasserande läsa: »Nasdaq welcomes Prime living to First North«.

Bolaget har tilldragit sig intresse på finansmarknaden. Affärsidén är att bygga billiga studentboenden i universitetsstäder med färdiga moduler som skeppas från Kina, och 2014 har företaget byggt närmare 400 lägenheter sedan starten 2009. I pipeline ligger ytterligare 2 700 lägenheter varav 1 100 ska byggas i Stockholmsförorten Spånga.

En av flera aktörer som investerar är statliga Östersjöstiftelsen, som har till uppgift att stödja forskning och utbildning vid Södertörns högskola.

– När vi fick det här presenterat för oss lät det bra, säger Östersjöstiftelsens placeringsdirektör Henrik Bonde.

Att välrenommerade investmentbanken ABG Sundal Collier bidrar med sin kvalitetsstämpel påverkar beslutet.

– De fungerade ju som rådgivare i samband med emissionen, och det var ABG som presenterade caset för oss, säger Henrik Bonde.

Sommaren 2015 noteras även Prime livings stamaktier på handelsplatsen First North. De två storägarna Jan Severa – som också är vd – och Ola Wengberg, är på plats på Stockholmsbörsen vid Frihamnen i Stockholm. Det är två glada män i 50-årsåldern som traditions­enligt får ringa i börsklockan när den första handelsdagen drar i gång.

Noteringen ger två viktiga fördelar: dels blir det enklare för Prime living att ta in nytt kapital, dels kan storägarna lättare kamma hem stora vinster. Vilket de också gör. Jan Severa och Ola Wengbergs bolag Amun Holding säljer aktier för 81 miljoner kronor i maj 2016. Ägarandelen i Prime nästan halveras från drygt 40 procent till 22 procent.

Storägarna Kenneth Liberg och Tony Wiklund gör sig också av med en stor del av innehavet i ett tidigt stadium. De säljer aktier via ägarbolaget Scan Staff AB som samma år gör en vinst på 114 miljoner kronor. Liberg och Wiklund tar ut större delen – 100 miljoner – i en aktieutdelning.

2017 är det dags för nästa miljonregn. Då beslutar storägarna om en riktad utdelning till ägare av C-aktier, det vill säga storägarna själva, samtidigt som ägarna till de »vanliga« aktierna inte får ett öre. Det är ett guldkantat upplägg som ger Jan Severa och Ola Wengberg ytterligare 24 miljoner kronor.

– Våra jurister har i princip aldrig hört talas om något liknande, säger Claes Folkmar, chef för bolagsbevakningen på föreningen Aktiespararna till Dagens industri.

Övriga aktieägare kan dock trösta sig med att kursen går starkt, från maj 2015 har aktien mer än fördubblat i värde och våren 2017 toppar kursen på 138 kronor vilket innebär att börsvärdet passerar 2 miljarder kronor.

Vid den här tiden får koncernen ytter­ligare en kapitalinjektion från staten, ett investeringsstöd på 82 miljoner »för anordnande av bostäder för studerande«.

Men Prime livings framgångsfasad börjar krackelera. Sommaren 2017 klagar studenterna i det modulhus som företaget byggt på Beryllgatan i Göteborg över att lägenheterna har mögel, fuktskador, extremt dålig luft, läckande kranar och dåligt fungerande värme.

Liknande problem har påträffats i studentbostäderna i Lund. Senare uppger hyresgäster i Spånga att bostäderna har sprickor i väggarna, glapp i ytterdörrar, brunt vatten och ständiga elavbrott. Vid sidan av de boendes klagomål framförs kritik även från Arbetsmiljöverket och Byggnads skyddsombud. Tidningen Byggnadsarbetaren skriver hösten 2018 att Prime livings byggen har en farlig arbetsmiljö, svartarbeten och att många underleverantörer inte får betalt. Flera väljer att gå till domstol och får efter förlikning hela eller delar av fakturorna betalda. Andra löser hellre konflikter utanför rättssystemet. Byggnadsarbetaren finner underleverantörer med kriminella kopplingar och företrädare som bland annat är dömda för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, misshandel och skattebrott.

– Jag kan inte säga mer än att vi tyvärr har fallerat i vår kontroll och då främst på grund av tidspress. Nu har vi dock förbättrade rutiner på plats vid kontrakterande av ny entreprenör, säger Magnus Dahlberg, vd för dotterbolaget Prime living industries, till tidningen.

En chef, som vi kallar Anders, arbetar på konsultbasis för Prime living. Enligt Byggnadsarbetaren utlovar han jobb till underentreprenörer mot att en del av vinsten slussas tillbaka till honom.

– Det där stämmer inte, uppger han för Fokus.

Ljuger underentreprenörerna?

– Ibland plockade jag väl upp notor på en restaurang och så kvittade man väl dem på något sätt.

Anders har tidigare misstänkts för att ha varit inblandad in i en härva där ett byggföretag mörkat bokföring för miljoner och sedan anlitat en målvakt som företrädare. I tingsrätten dömdes han 2008 till fängelsestraff i tio månader och näringsförbud under tre år för grovt bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen, men i hovrätten friades han. För närvarande har Anders skulder hos Kronofogden

på 3,9 miljoner kronor och har under många

år jagats av stämningsansökningar och inkassoföretag.

Källor uppger att Anders är Jan Severas högra hand. Innan Anders kom till Prime living var han anställd på Modular – ett företag med nära kopplingar till både Jan Severa och Ola Wengberg.

Modular var länge Prime livings mest anlitade underleverantör och enligt flera källor grundades bolaget av bland and­ra Jan Severa. Det styrks bland annat av uppgifter från Bolagsverket – Severas och Wengbergs företag Amun Holding var 2013 ensam ägare till ett av Modulars dotterföretag. Kopplingen förstärks ytterligare av det faktum att Jan Severa och Ola Wengberg haft en option att förvärva 66,7 procent av Modular för en spottstyver i sammanhanget – 67 000 kronor.

Den optionen såldes till Prime för några miljoner i samband med börsnoteringen, och i den förvaltarberättelse som upprättas efter Modulars konkurs, används denna för att pressa Modulars ledning vid förhandlingar.

Primes ledning har alltså en avsevärd kontroll över underleverantören och våren 2016 väljer man att helt ställa in alla betalningar till Modular. Att kassaflödet stryps fullständigt blir enligt konkursförvaltaren den utlösande faktorn till konkursen två månader senare.

Bland de aktörer som drabbas av konkursen finns ett hissföretag i Göteborg. Modular har beställt tre hissar till ett studentboende på Beryllgatan, men hissföretaget får bara betalt för en trots att två monterats i fastigheten.

Vid Modulars konkurs förblir den tredje hissen kvar i en låst container på byggarbetsplatsen – tills den en dag är borta. Senare återfinns den uppbrutna containern på andra sidan Göteborg, flera kilometer från byggarbetsplatsen. Men nu är den tom. Och det visar sig att den tredje hissen blivit installerad i Prime livings fastighet på Beryllgatan. Men vem som brutit upp containern och monterat hissen blir aldrig klarlagt; polisen lägger ner förundersökningen med motiveringen att brottet sannolikt inte hör under allmänt åtal.

Anders går alltså från Modular till Prime living i samband med konkursen.

På bygget i Spånga jobbar också Abbe el Barawany, känd för att tidigare ha deltagit i dokusåpan Farmen. Han äger och driver Mälarvikens Tak och Bygg AB, som också anställt Kaj.

Att Mälarviken har huvudentreprenaden beror på Kaj, som sedan länge är bekant med Anders. »Vi måste ta hand om Anders«, brukar Kaj säga.

– Vi måste betala honom för att få behålla entreprenaden, förklarar Abbe i dag och hänvisar till två fakturor.

Av fakturorna, daterade till sommaren 2017, framgår att Anders begär 250 000 kronor av Mälarviken för bland annat »projekt- och kalkylarbeten«. Pengarna ska betalas till ett företag som på papperet drivs av en nära släkting.

Själv kopplas Anders inte till några företag, vilket sannolikt beror på mångmiljonskulderna han dras med. Under tiden som Anders arbetar för Prime ökar omsättningen i släktingens företag från 370 000 kronor till drygt 2 miljoner.

Ett annat kvitto visar köp av frysbox, espressomaskin och mikrovågsugn för 11 000 kronor. Varorna, som betalas av Mälarviken, ska enligt kvittot levereras till Anders släktings krog. Det beställs även byggvaror för tusentals kronor som levereras till arbetschefen. Två fakturor från Beijers på totalt 45 000 kronor visar köp av bland annat glespanel, gipsskivor och dörrar. Det finns också kvitton på två Swish-utbetalningar på totalt 60 000 kronor till bankkontot kopplat till Andersmobilnummer.

Anders förnekar att dessa kvitton och fakturor har med hans jobb på Prime living att göra. Han säger att Mälarviken var skyldigt honom pengar.

Har du några reverser eller andra dokument som stöder detta?

– Nej, ingenting.

Det finns även ett kvitto med Primes storägare Jan Severas namn på. I samband med att Abbe får entreprenadkontraktet påskrivet betalar Mälarviken en resa till Tallin för fyra personer, däribland Jan Severa och chefen Anders. Det rör sig om närmare 12 000 kronor för flygbiljetterna.

– Jag fick veta att de skulle på någon slags båtutbildning, ta typ skepparexamen, säger Abbe.

Jan Severa skriver i ett mejl att resan inte hade någon koppling till Prime.

»Detta var en privatresa för utbildning av privat karaktär.«

I december 2017 befinner sig Abbe och Kaj på bygget i Spånga när Jan Severa kal­lar dem till ett möte som – enligt Abbe – visar sig handla om annat än jobbet.

– Severa ville att jag skulle skriva under på ett hyreskontrakt som sa att mitt företag hyrt 50 lägenheter för 900 000 i Prime livings studentboende i Oxie i Malmö, säger Abbe.

Enligt kontraktet skulle hyresperioden vara från september till och med december 2017 med betalning i januari 2018.

– Om jag skrev på skulle jag få tillbaka pengarna genom att överfakturera, säger Abbe och förklarar att han tackade nej till förslaget.

Jan Severa å sin sida förnekar att detta möte ägt rum.

»Låter som en fabel, helt okänt för mig, vet ingenting om detta«, skriver han i ett mejl.

Men ett hyresavtal och en faktura som Fokus tagit del av indikerar att Jan Severa går vidare med sitt erbjudande till en annan aktör – ett företag med noll anställda, noll i omsättning och vars företrädare har kriminella kopplingar.

Den enda ordinarie styrelseledamoten är också verksam i ett systerföretag tillsammans med en släkting. Den senare är dömd till fyra års fängelse för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Denne man, som vi kallar för släktingen, ska vi återkomma till.

Det hyresavtal som Fokus tagit del av är inte signerat, men det finns stöd för att denna »affär« – eller någon liknande – faktiskt genomförs. Det Prime living-ägda dotterbolaget TPL1 Oxie AB som står på avtalet och fakturan, skriver nämligen i sin årsredovisning för 2017 att samtliga lägenheter är uthyrda.

Frågor om detta avböjer Jan Severa, som numera inte längre är vd för Prime living, att svara på.

»Eftersom jag inte företräder Prime living«, skriver han i mejlet.

Efter det påstådda mötet på byggarbetsplatsen i Spånga förändras relationen mellan Mälarviken och Prime living. Konflikten beskrivs på diametralt olika sätt.

Prime living hävdar att Mälarviken i februari 2018 avbryter allt arbete utan att ange något skäl. Abbe gör gällande att Mälarviken får order om att omedelbart lämna bygget, att man inte ens får tid på sig att packa ihop utrustningen som man lämnar kvar, och att Prime inte betalar för utfört arbete.

Den 26 februari 2018 befinner sig Abbe på ett kontor på Frejgatan i Vasastan. Det är ett litet kontor, och de enda som är på plats är Abbe och Mälarvikens nye bokhållare som sköter bokhållningen för flera av Prime livings underleverantörer, däribland Göteborgsföretaget.

Det är lunchtid och plötsligt får Abbe och bokhållaren besök av tre män, däribland tidigare nämnde släkting. Bokhållaren reser sig upp, går in i ett annat rum och stänger dörren efter sig.

Kvar i kontorslokalen är Abbe och de tre männen som går rakt på sak.

– De hade med sig ett avtal som de ville att jag skulle skriva på, säger Abbe.

Av avtalet, som Fokus tagit del av, framgår att männen vill att Abbe ska ta på sig skulden för konflikten med Prime; att det är Mälarviken som avbryter arbetet på bygget. Vad som händer och sägs på mötet råder det annars delade meningar om. Abbe hävdar att han blir hotad men ändå vägrar att skriva på. Prime living förnekar hot och påstår att Abbe visst signerar avtalet.

Det råder dock ingen tvekan om att Prime living anlitar släktingen – som alltså är dömd till fängelse för försök till mord – för att få Abbe att skriva på ett avtal med uppgifter som han förnekar. Detta framgår tydligt av ett brev från advokatbyrån Baker McKenzie som skickas till Abbes juridiska ombud:

»I alla händelser har parterna den 27 februari 2018 träffat en överenskommelse och därigenom reglerat sina mellanhavanden. Överenskommelsen undertecknades av Abdallah el Baraway på dennes kontor den dagen i närvaro av personal från XX [Göteborgsföretaget, reds anm] som på plats representerade Prime living.«

Efter besöket lämnar Abbe bokhållarens kontor men vågar inte gå hem. Något senare får han besked från sina jurister att ett nytt avtal dykt upp. Det liknar det förra, men det finns två väsentliga skillnader. Enligt det senare avtalet lovar Abbe att iaktta fullständig sekretess utan tidsbegränsning. Dessutom är det påskrivet av Prime living industries vd Magnus Dahlberg och Abbe. Åtminstone ser det ut så vid en första anblick, men Abbes underskrift på dokumentet liknar inte alls hans vanliga signatur.

– Jag befann mig i USA när en årsredovisning skulle signeras. Så jag bad min dåvarande bokhållare skriva på i stället, erkänner Abbe.

Den förfalskade namnteckningen på årsredovisningen ser identisk ut med den på Prime living-avtalet. Enligt polisen är också Abbes signatur »mest sannolikt« förfalskad och man kallar in vd Magnus Dahlberg till förhör.

– Det kan stämma, ja, säger Magnus Dahlberg till Fokus.

Enligt Dahlberg var även Anders inblandad i hanteringen av avtalet.

– Det var han som fick det påskrivet.

Var det du eller chefen [Anders, reds anm] som skickade Göteborgsföretaget till Abbes kontor?

– Det kan jag inte komma ihåg nu, säger Dahlberg.

Trots att även polisen tror att namnteckningen är förfalskad kallas inte företrädarna för Göteborgsföretaget till förhör.

– Det rör sig om grovt kriminella män­niskor som aldrig skulle erkänna. Dessutom är urkundsförfalskning inte ett särskilt grovt brott och vi måste välja var vi lägger resurserna, säger Carola Pettersson, utredare vid polisen.

Påföljden för urkundsförfalskningen är fängelse i högst två år, desto vanligare är det att domstolen dömer till villkorlig dom i stället för fängelse.

Två veckor efter släktingens och hans vänners besök sker den förs­ta skjutningen mot Abbe el Barawanys lägenhet. Ett vittne ringer polisen och meddelar att hen hört skottlossning; tre skott ska ha avlossats och därefter ska en person ha sprungit från platsen. En av kulorna har gått genom balkongdörren och polisen hittar två tomhylsor nedanför balkongen.

Senare ska Abbes lägenhet beskjutas ytterligare en gång, och dessutom placeras en handgranat i hans föräldrars trädgård.

Mitt i allt detta emitterar Prime livings dotterbolag Prime living campus Stockholm ett obligationslån om 100 miljoner kronor. Vd i dotterbolaget är storägaren Jan Severa och emissionen sker den 21 mars 2018, åtta dagar efter skjutningen mot Abbes balkong.

ABG Sundal Collier är återigen finansiell rådgivare och Baker McKenzie är juridisk rådgivare i transaktionen.

Andra aktörer som ger Prime living en kvalitetsstämpel är Finansinspektionen som godkänner prospektet och Nasdaq Stockholm som öppnar upp för handel i obligationen på den reglerade marknaden Nasdaq Stockholm corporate bond list. Bolagets så kallade certified advisor är Mangold Fondkommission.

I april låter Abbe el Barawany en advokat lämna in en stämningsansökan mot Prime living där han kräver 24 miljoner kronor för obetalt arbete. Själv håller han sig undan – bor på okänd adress efter skjutningarna som polisen rubricerar som mordförsök.

Vad som framkommer av stämningsansökan är att Abbes kollega Kaj – som vid det här laget bara har två månader kvar att leva – har en koppling till den kriminella gruppering i vilken släktingen är en central person. Kaj har varit delägare i Göteborgsföretaget som Prime living tidigare anlitat som underleverantör.

När stämningsansökan lämnas in till domstolen har bolagets framgångsfasad rejäla sprickor. Aktiekursen har nästan halverats jämfört med toppnoteringen; bygget i Spånga går inte enligt plan; SVT:s Uppdrag granskning har ett inslag om svartarbete på företagets byggen; och bland annat Göteborgs-Posten har beskrivit företagets studentboenden som närmast otjänliga.

Oklart läge. Ganska långt från den påbörjade byggnationen i Spånga, på mark där ännu fler studentboenden är tänkta att ligga, sitter skylten uppe för Prime livings projekt. Företaget hoppas nu att en nyemission ska ge miljonerna som krävs för att slutföra bygget. Foto: Marc Femenia

Den 28 maj skriver Prime living i ett pressmeddelande att projektet i Spånga blir dyrare än väntat, från 13 till 20 miljoner, på grund av att den tidigare totalentreprenören Mälarviken »inte fullföljt sina åtaganden och lämnat entreprenaden«.

»Vi löser gärna tvisten i tingsrätten då vi enbart agerat på en ohållbar situation och därmed anser oss ha rätt i sak«, uppger vd Magnus Dahlberg i pressmeddelandet.

En vecka senare skjuts Abbes kollega Kaj till döds några meter från hemmet på Lidingö. Samma dag grips två ynglingar i 20-årsåldern misstänkta för inblandning i mordet. Senare följer flera gripanden, bland annat av den 17-åring som misstänks för att ha skjutit Kaj.

Totalt åtalas sju ungdomar misstänkta för mord, alternativt medhjälp till mord. Ingen har någon koppling till offret, och polisens tes är att det rör sig om ett beställningsmord.

Mordutredningen pågår fortfarande när ytterligare en person i kretsen kring Prime living utsätts för våldsdåd. I november 2018 bränns en restaurang i Stocken ner och en vecka senare exploderar en bomb på en restaurang på Orust. Bakom båda dessa restauranger står Anders, även om det på pappret är personer närstående honom som företräder bolagen.

»Är det så att ett ställe brinner ner och att det sedan smäller en bomb på det andra stället, ja, då är det klart att det måste finnas någon form av hotbild om det nu inte är så att det handlar om olyckshändelser och det tror jag inte det handlar om«, säger Sten-Rune Timmersjö, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, till Göteborgs-Posten.

Förundersökningen gällande den misstänkta mordbranden och sprängningen av restaurangen har lagts ner, liksom förundersökningen avseende skjutningarna mot Abbes bostad. I båda fallen beror det på brist på misstänkta.

Vad gäller det på många sätt märkliga hyreskontraktet om 50 lägenheter, så lämnar Abbe in det till polisen kort efter mordet på Kaj. Någon förundersökning har ännu inte inletts.

Det sker heller inget utbyte av information mellan polisen i Fyrbodal som utreder restaurangbranden, och utredarna i Stockholm som undersöker omständigheterna kring mordet på Kaj. I Fyrbodal har man exempelvis ingen information om mutanklagelserna mot Anders i Stockholm eller attentaten mot Abbe.

Och åtalet mot de mordmisstänkta ungdomarna saknar något centralt – nämligen motiv och anstiftare. I domen, som föll för knappt två veckor sedan, hänvisar dock Göteborgs tingsrätt till uppgifter från Kajs sambo och skriver att motivet kan ha varit att Kaj »kan ha varit inblandad i en byggnadstvist med ekonomiska konsekvenser.«

Ynglingen, som höll i vapnet, dömdes till mord och grovt vapenbrott. På grund av den låga åldern – han var 17 när brottet begicks och 18 när han dömdes – slipper han fängelse. I stället blev påföljden sluten ungdomsvård i fyra år. Samtidigt frikändes han från ett åtal som rörde förberedelse till mord på grund av bristande bevisning. Enligt åklagaren ska ynglingen, tillsammans med flera medåtalade, ha planerat att mörda en person som befinner sig mitt i en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Biskopsgården. Detta skulle ha skett kort efter mordet på Kaj.

Den unge mannen som körde bilen till platsen där Kaj sköts till döds, dömdes också för mord. Men på grund av att han är några år äldre blev påföljden livstids fängelse.

Ytterligare en av de mordåtalade – en 20-årig man – dömdes till fängelse i 14 år. Han fälldes för medhjälp till mordet på Kaj men också för ett mord på en 32-årig man i stadsdelen Guldheden i Göteborg. De båda morden genomfördes med bara två veckors mellanrum.

På natten efter mordet umgicks 20-åringen och den yngling som körde bilen, med prostituerade. Dagen efter gick de till Kista Galleria och köpte bland annat kläder för 24 000 kronor som betalades kontant.

Övriga två ynglingar dömdes för medhjälp till mord. Två unga kvinnor i 20-årsåldern frikändes från åtalet, som rörde medhjälp till mord, men dömdes bland annat för grovt vapenbrott.

Och hur har det gått för Prime living då?

Aktiekursen har sedan noteringen rasat 98 procent, bolaget befinner sig i akut likviditetskris och obligationsinnehavarna har inte fått några ränteutbetalningar sedan slutet av förra året. Det är svårt att se hur bolaget ska kunna betala de utestående obligationslånen på totalt 900 miljoner kronor.

Bostadsprojektet i Spånga står stilla i brist på pengar och av planerade 1 100 lägenheter är bara cirka 400 färdiga. Ett planerat studentboende på Irland kan inte heller genomföras utan tillskott av nytt kapital.

Enligt Lars Wikström, bolagets vd sedan i mars, har det gjorts en storstädning i bolaget. Översynen av underleverantörerna innebär att Göteborgsföretaget, som tidigare var huvudleverantör, inte längre får några uppdrag.

Dessutom har Magnus Dahlberg fått sparken från vd-posten på Prime living industries och Jan Severa tvingades lämna styrelsen hösten 2018.

Men Amun Holding med Jan Severa i spetsen är fortfarande största ägare med en fjärdedel av rösterna. I egenskap av storägare är Severa en maktfaktor och så sent som i maj stoppade han styrelsens försök att genomföra en nyemission om 400 miljoner kronor. Pengarna skulle användas till att färdigställa bygget i Spånga och studentbostäderna på Irland. Men förslaget röstades ner av Amun Holding i samband med en bolagsstämma.

Den 10 juni meddelade styrelsen att man gör ett nytt försök. Då kallades aktieägarna till en extra bolagsstämma för att godkänna ett förslag om att ta in 24 miljoner i en nyemission. Vad pengarna ska användas till framgår inte av pressmeddelandet.

Ni skulle ta in 400 miljoner kronor, nu försöker ni med 24 miljoner. Hur långt räcker de pengarna?

– Jag kan inte säga mer än vad som står i pressmeddelandet, säger Lars Wikström till Fokus.

Text: Annelie Östlund

Toppbild: ANDREAS BARDELL/Aftonbladet/IBL