Politiken framför allt

Vill man veta vad något egentligen handlar om, kan man vänta på att alla slutar tala om saken. I vilket skede som det sker, säger det mesta.

Sedan Centerpartiet kohandlade med regeringen för att backa upp socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, har det varit tyst om ”Begler-affären”. I och med att misstroendeförklaringen mot Strandhäll föll, dog frågan. I riksdagen debatterades Konstitutionsutskottets kritik av ärendet visserligen under måndagen, men ingen förutom de direkt inblandade brydde sig om saken.

Den enda rimliga slutsatsen att dra är att engagemanget i frågan främst handlade om partipolitik, inte om att värna statsförvaltningens integritet. När det inte gick att få en minister avsatt, falnade intresset för sakfrågan. Och nu har det alltså satts ett politiskt prejudikat, men Centerpartiets välsignelse: regeringar är fria att sparka generaldirektörer av politiska skäl. Det gör det i sin tur rimligt och naturligt att generaldirektörer kallas till ”dialog” med ministrar, där diverse krav och önskemål kan framföras informellt.

Detta är ingen liten sak. Vad det handlar om är att sanktionera ett upphävande av myndigheters självständighet och integritet. Men ingen verkar längre bry sig om saken, nu när Annika Strandhäll klarade sig igenom riksdagen.

Det är dubbelt trist. Dels därför att sakfrågan är viktig. I en tid när politiken gärna tar genvägar och inte låter sig besväras nämnvärt av etablerade spelregler, behövs ett engagemang just för vikten av att hålla på politikens former. Det här är den typen av övertramp som svenska politiker brukar förfasa sig över i andra länder. Dels därför att de tjänstemän som faktiskt vågade sticka ut hakan och syna regeringens osanningar, nu har fått veta att det var ett meningslöst risktagande.

Det hör inte till vanligheterna att tjänstemän går i konflikt med landets högsta politiker. Fallet Begler var ett så flagrant övertramp att flera ändå ansåg sig förpliktigade att göra det. Centerns uppgörelse med regeringen var också ett sätt att näpsa dem och sända ett budskap till andra tjänstemän med integritet: håll integriteten för er själva. Vi vill inte höra vad ni har att säga.

Fanns ett verkligt intresse för sakfrågan skulle den välargumenterade debattartikel som Riksförsäkringsverkets förre generaldirektör, K G Scherman, skrev i Dagens Nyheter i lördags, väckt liv i debatten igen. Det gjorde den inte.

En politisk avsättning fick ett politiskt efterspel och ett politiskt slut. Och Sverige har blivit ett snäpp mer korrupt.

 

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT