Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes / Sju dagar

Sju dagar 20–25 juni 2019

Försvarsmakten beslagtar bilar, Adaktusson lämnar KD-ledningen, USA investerar för fred och dansk mat är dyrast i EU.

SVERIGE

25/6 Sabuni ensam kvar

Erik Ullenhag meddelar i en debattartikel i Aftonbladet att han drar sig ur partiledarstriden i Liberalerna. Därmed är Nyamko Sabuni enda kandidat.

25/6 Knark på Volvo

Anställda på Volvofabriken i Göteborg larmar om knarkförsäljning och att anställda tar narkotikaklassade ämnen för att orka jobba, skriver G-P. Volvo Cars bekräftar »ett begränsat antal fall« som ska ha rapporterats till polisen.

24/6 Sverige till kvartsfinal

Det svenska VM-fotbollslandslaget beseg­rar Kanada med 1–0 efter mål av Stina Blackstenius. Sveriges målvakt, Hedvig Lindahl, räddar en straff. I kvartsfinalen väntar Tyskland.

24/6 Inget svenskt OS

Det blir inte Stockholm-Åre som får arrangera vinter-OS 2016. IOK meddelar att Milano-Cortina får arrangera spelen. Italiens ansökan vann med 47 röster mot 34, och landet får därmed arrangera sitt tredje vinter-OS. Detta var Sveriges sjunde försök att få vinterspelen. Bedömare menar att utfallet kan förklaras med att Milano-Cortina fått garantier från den italienska staten medan Sverige har förlitat sig på finansiering från näringslivet.

24/6 Gripen igen

Den kinesiska medborgare som Kina hade begärt utlämnad, men som i onsdags släpptes på fri fot efter beslut i Högsta domstolen, grips återigwen i Sverige. Nu efter en begäran från USA, som vill ha honom utlämnad med anledning av en förundersökning som inletts rörande grovt penningtvättsbrott.

23/6 Läkemedelsbrist oftare

Det har blivit vanligare med tillfälliga brister på läkemedel, så kallade restnoteringar. Förra året restnoterades 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om 1 000 läkemedel, enligt Läkemedelsverket.

22/6 Ombud emot förbund

På fredag den 28 juni håller Liberalerna extra landsmöte för att välja en ny partiledare. Flera av Liberalernas ombud tänker gå emot sina förbund i valet – och rösta på Erik Ullenhag i stället för Nyamko Sabuni. Upprorsmakarna är dåliga förlorare, menar Torkild Strandberg, L-ordförande för Skåne.

21/6 Din bil är vår

Försvarsmakten kommer från och med nästa vecka att skicka brev till några tusen personer i landet där det meddelas att personernas fordon är uttagna att ingå i totalförsvaret i händelse av krig eller höjd beredskap, rapporterar P4 Blekinge. Den senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 1990-talet och då skedde det i en mycket större omfattning.

21/6 Ecuador släpper svensk

Den svenske programmeraren Ola Bini, som har hållits frihetsberövad i Ecuador sedan i april, har släppts. Men han får inte lämna landet under den fortsatta brottsutredningen. Ecuadors inrikesminister har tidigare uppgett att svensken är misstänkt för dataintrång och han greps 11 april, samma dag som brittisk polis grep Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

20/6 Exit för Adaktusson

Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare. Adaktusson blev kritiserad inför EU-valet efter att Dagens Nyheter den 21 maj avslöjat att han i EU-parlamentet röstat mot aborträtten 22 gånger. Partiledningen har tyckt att han borde ha röstat annorlunda. Samtidigt grälar Adaktusson med KD-ledaren Ebba Busch Thor kring huruvida partiledningen varit informerad om hur han röstat i abortfrågan.

 

INTERNATIONELLT

25/6 Nya Iransanktioner

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan. Sanktionerna blockerar tillgångar värda miljarder. FN:s säkerhetsråd uppmanar till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran. Samtidigt uppger representanter för iranska UD att sanktionerna stänger möjligheten för diplomatiska samtal länderna emellan.

24/6 Khashoggifallet utrett

Donald Trump tänker inte låta FBI undersöka mordet på journalisten Jamal Khashoggi. USA:s president uppger att fallet redan utretts och att Saudiarabiens löfte att köpa vapen av USA »betyder något för mig«. Förra veckan röstade USA:s senat för att blockera försäljningen, men Trump väntas lägga ett veto mot beslutet.

23/6 Seger för oppositionen

Oppositionella Republikanska folkpartiet säkrar segern i Istanbuls lokalval. AKP:s kandidat Binali Yildirim erkänner sig besegrad och gratulerar CHP:s Ekrem Immanolu till borgmästartiteln.

23/6 Bråk i fokus hos britter

Den tidigare utrikesministern Boris Johnson är storfavorit till att bli Storbritanniens näste premiärminister. Den nuvarande utrikesministern, Jeremy Hunt, kandiderar också  till posten. Johnson förföljs av frågor om det lägenhetsbråk som ägde rum i fredags. Flera tunga partiveteraner har uppmanat honom att ta bladet från munnen. Det slutliga valet om vem som ska bli ledare står dock hos Konservativa partiets omkring 160 000 medlemmar, som ännu uppvisar starkt stöd för Johnson.

22/6 Investering för fred

I president Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern går ekonomin före den komplicerade politiken. Planen omfattar investeringar på motsvarande 470 miljarder kronor, avslöjar nyhetsbyrån Reuters. Donald Trumps svärson, Jared Kushner, har fått i uppdrag att ta fram en plan för fred mellan israeler och palestinier och hans plan ska enligt uppgift skapa en miljon jobb i Västbanken och Gaza och minska den höga arbetslösheten kraftigt.

21/6 Dyr dansk mat

En matkasse kostade förra året dubbelt så mycket i den dyraste medlemsstaten som i den billigaste, och det är danskarna som får betala mest för maten i EU.

21/6 Nya förhandlingar i EU

Trots intensiva förhandlingar blev det inget beslut vid midsommarens toppmöte i Bryssel. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk leder jakten på framför allt en ny ordförande i EU-kommissionen. Nu ska ett nytt toppmöte hållas den 30 juni för att försöka finna enighet bland EU:s stats- och regeringschefer.

21/6 Avgångskrav i Hongkong

Tusentals demonstranter har samlats vid Hongkongpolisens högkvarter med krav på att stadens borgmästare, Carrie Lam, avgår. De vill även att demonstranter som gripits i samband med den senaste tidens protester släpps.

20/6 Över 90 000 döda i Jemen

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen skördat 91 600 liv, visar en amerikansk rapport. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.

20/6 Skjuter ner drönare

Irans revolutionsgarde har skjutit ner en amerikansk drönare som man uppger befunnit sig över Iran. USA bekräftar att en av landets drönare skjutits ner, men hävdar att den var obeväpnad och befann sig i internationellt luftrum.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera