Inrikes

Svep: L-distrikt stöder Sabuni

Att uppmana till självmord kan bli straffbart, en majoritet i första L-distrikten vill se Sabuni som ny partiledare och de massiva demonstrationerna i Hongkong tycks ha gett resultat. Här är några nyheter i dagens svep.

L-distrikt som ger Sabuni stöd

En majoritet i L-distrikten Östergötland och i Västernorrlands län röstar för Nyamko Sabuni som ny partiledare, rapporterar Ekot. I Östergötland röstade 139 för Sabuni, 93 för Erik Ullenhag och 12 för kandidaten Johan Pehrson. I Västernorrland fick Sabuni 60 procent av rösterna. Den 28 juni fattas beslut om vem som tar över som partiledare efter Jan Björklund.

Förbud att hetsa till självmord

Det ska bli straffbart att uppmana någon till självmord, förslår en utredning som regeringen tillsatt, rapporterar TV4 Nyheterna. Justitieminister Morgan Johansson (S) tar emot förslaget under onsdagsförmiddagen. Utredaren harockså tittat på om det ska bli straffbart att se på eller höra våldsamma situationer i hemmet, som när den ena föräldern misshandlar den andra.

Justitieminister flaggar för krafttag

En ny explosion i Malmö inträffade under natten till onsdagen vid en trappuppgång till ett flerbostadshus i Rosengård. I P1 Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) måste gängstrukturerna dras upp med rötterna.

»Vi måste bura in dem en efter en«, säger han i en intervju i P1 Morgon.

Demonstrationer gav resultat

Protesterna i Hongkong tycks ge resultat. I Hongkong har stadens lagstiftande råd skjutit upp det möte där man skulle diskutera det kontroversiella lagförslaget om utlämning av brottsmisstänkta till Kina, erfar bland annat the Guardian. Detta efter nya stora demonstrationer. Ingen ny tidpunkt för mötet är bestämt. Motståndare till förslaget fruktar att den nya utlänningslagen ska göra det möjligt för Kommunistpartiet i Peking att tvinga på Hongkong sin politik.

Bolunds första och Björklunds sista

I dag onsdag samlas partiledarna för sista debatten före sommaruppehållet. Debatten blir Liberalernas avgående partiledare Jan Björklunds sista och Per Bolunds första som Miljöpartiets språkrör. Se debatten med start 8.45 live på https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/partiledardebatt/partiledardebatt_H6C120190612pd

Debatter :

Liberalerna bör ge större utrymme åt klimatpolitiken och bör vara ett grönblått parti. Det skriver partiledarkandidat Erik Ullenhag (L) och Tina Acketoft på SvD Debatt.

Svensk hyresmarknaden fungerar sämre än någonsin, skriver Finanspolitiska rådet på DN Debatt. I sin nya rapport föreslår rådet friare hyressättning och höjda skatter på fastigheter och bostadsrätter.

Om utbyggnaden av polisen kompletteras med nya roller för civilsamhälle och säkerhetsföretag är det möjligt att stoppa brottsutvecklingen, anser Mattias Dahl, vd, Säkerhetsföretagen, Li Jansson, branschchef, Säkerhetsföretagen och Nima Sanandaji, författare till Vägen till ett tryggare Sverige,DI Debatt. 

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera