Inrikes

Svep: Ministern lovar åtgärder efter sprängningar

Inrikesminister Mikael Damberg besöker Linköping och Malmö och lovar nya åtgärder mot sprängningarna. Svenskarna allt mer positiva till vinter-OS i Sverige. Tomma lägenheter trots bostadsbrist i Stockholm, och finansieringen av batterifabriken i Skellefteå ser ut att vara i hamn. I Svepet i dag.

Damberg till Linköping och Malmö
Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker i dag Linköping och i morgon Malmö efter den senaste tidens uppmärksammade sprängningar.
I samband med besöket i Linköping ska Mikael Damberg under eftermiddagen presentera nya förslag på åtgärder från regeringens för att bekämpa den organiserade brottsligheten, enligt ett pressmeddelande.

Svenskar mer positiva till OS
Svenskarna har svängt i frågan om ett OS i Sverige, visar en ny undersökning från Novus, rapporterar Radiosporten. I dag uppger 47 procent att de är positiva till ett OS i Sverige, medan 41 procent är negativa och 12 procent svarar vet ej. I en mätning för 15 månader var en majoritet – 53 procent – negativa till ett OS i Sverige, medan 34 procent var positiva. Den 24 juni ska IOK-delegaterna rösta om var vinter-OS 2026 ska hållas. Alternativen är Stockholm och Åre eller italienska Milano och Cortina.

Allt fler tomma lägenheter i Stockholm
För första gången på många år står lägenheter i Stockholm tomma – trots bostadsbristen. Det visar en rapport från Länsstyrelsen som DN uppmärksammar.
Anledningen är att lägenheterna främst i bostadsrätt är så dyra att folk inte har råd.
– Tomma lägenheter finns nog i merparten av länets kommuner, nu prissänks lägenheterna för att hitta köpare, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen till DN.

Batterifabriken i Skellefteå kan byggas
Företaget Northvolt har fått in en miljard dollar i finansiering, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Nu kan byggandet av en batterifabrik i Skellefteå påbörjas i augusti i år och under 2021 kommer batteritillverkningen att inledas, skriver TT.
Bland andra Volkswagen, Goldman Sachs, AMF och Folksam har gått in med pengar i batteribolaget.
Nyemissionen värderar hela batteribolaget till 14,8 miljarder kronor, skriver DI Digital. Och Northvolt uppger att de hittills har en orderbok på 122 miljarder kronor fram till 2030, skriver bolaget.

Debatter

Göteborgs-Postens Håkan Boström skriver om gårdagens presentation av finansminister Magdalena Andersson där hon pekade ut ett gap på 90 miljarder i finansieringen av välfärdssamhället 2026:

”Ska välfärdens kärna, det vill säga vård, skola och omsorg, hållas intakt så kommer Sverige inte ha råd med några kostnadsdrivande reformer. Några större skattesänkningar kan det heller inte bli tal om, såvida de inte på ett trovärdigt sätt ökar arbetskraftsutbudet. Även med ett bibehållet skattetryck kommer det krävas prioriteringar och nedskärningar på utgiftsposter som inte är nödvändiga eller saknar stöd hos väljarna”.

Dala-Demokratens Göran Greider kopplar ihop Magdalena Anderssons budskap med både satsningar på försvaret och våldet i samhället:
”Det satsas glatt på försvarsmakten. Där rullar skattepengarna och alla försöker bjuda över varandra. Risken är stor att det inte kommer att bli några större sociala satsningar i kommunerna för att häva segregation och grogrunden för gängvåldet. Det tycks vara betydligt lättare att skärpa samtliga straffsatser än att bygga en enda fritidsgård.
Inom några månader ska regeringen lägga sin höstbudget. Satsas det inte mer på välfärden där så lär det nu och på sikt bli svårt att bekämpa skjutningarna. Välfärd eller skjutningar: Välj”.

Även Expressen skriver om de senaste våldsdåden och föreslår några åtgärder:
”Det krävs en kraftfull offensiv från hela samhället för att stoppa våldsvågen. Här är några exempel på åtgärder:
• Sprid det framgångsrika arbetssättet med snabbare lagföring till hela landet.
• Se till att unga lagöverträdare möts av snabba och tydliga reaktioner.
• Tillåt kronvittnen och anonyma vittnen och utred förbuds- och visitationszoner.
• Reformera rättegångsbalken i syfte att minska straffrabatter och bedöma återfall hårdare.
• Avlasta polisen – låt exempelvis ordningsvakter hantera de 60 000 fyllerister som måste omhändertas varje år. Och gör det attraktivt för poliser att stanna i yttre tjänst.
• Ge Tullverket de resurser och befogenheter som behövs för att stoppa införseln av narkotika och vapen.
Låt inte det extrema bli normalt” skriver Expressens ledare.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera