Svepet: S-ledd regering i Finland

Text:

Bild: Roni Rekomaa/AP/TT

Efter knappt fyra veckors regeringsförhandlingar är det klart att Finlands regering nu kommer att ledas av socialdemokraten Antti Rinne. Detta enligt flera finska medier.

Polisen presenterar sin uppdaterade lista över utsatta områden. Den visar en liten förbättring: 60 områden klassas som utsatta och 21 som särskilt utsatta (i fjol var det 23 områden som var särskilt utsatta), enligt DN.

I dag hålls häktningsförhandlingarna mot Wikileaks-grundaren Julian Assange, då rätten ska avgöra om han återigen ska häktas i frånvaro misstänkt för våldtäkt. Assange anklagas för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Sverige 2010, rapporterar TT.

Debatter

Fjolårets skogsbränder var bland de största i modern tid. Men förslaget om att flytta ansvar från länsstyrelserna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, riskerar att försvaga räddningsinsatser och krisberedskap, skriver Anders Knape, SKL, och Minoo Akhtarzand, landshövding, på SvD Debatt.

Skolverket presenterar stöd till obehöriga lärare och förskollärare. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att det kan verka som myndigheten undergräver skollagens krav på lärarlegitimation och behörighet. Men utan utan de obehöriga lärarna klarar man inte av den stora lärarbristen och därför måste stöd ges, skriver Fredriksson på DN Debatt.

Den fria rörligheten inom EU gäller nu även data. Med den nya EU-förordningen för fria dataflöden som trädde i kraft förra veckan, kan företag som Scania och Volvo nu flytta sin data fritt över gränserna, skriver kommissionären Mariya Gabriel och Anna Maria Corazza Bildt (M), ansvarig förhandlare i EU-parlamentet, på DI Debatt.