Veckans bråk: »Jimmiemoment«

Text: Redaktionen

»Har du haft ett Jimmie moment?« Så löd rubriken till en ledarartikel i GP av skribenten Kajsa Dovstad. Hon beskrev sitt eget »Jimmie moment« då hon en sen novemberkväll skulle handla något att äta i en matbutik, men i en invandrarägd affär bara fann saker som hon ansåg oätliga: »Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt.«

Artikeln gav upphov till en högljudd debatt.

»Trodde ingen skulle kunna bräcka Arpi denna veckan, men så läste jag denna«, twittrade centerpartisten Ola Spännar och refererade till SvD:s Ivar Arpis text från när han besökte en odefinierad bruksort som inte längre såg ut som förr.

»Nästa gång en oliv, en burk kajmak eller en påse bulgur förolämpar dig kan du ringa mig. Jag ger ett snabbt middagstips och du slipper skriva en krönika som får dig att framstå som kulinariskt infantil. Deal?« skrev matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Jörgen Huitfeldt på nättidskriften Kvartal twittrade: »Läs texten av @kajsadovstad och ta därefter del av de just nu 112 kommentarerna. Det är som en konstinstallation om debattklimatet. Skribenten försöker på allvar närma sig ngt svårt på ett nyanserat sätt men blir unisont fördömd av folk som mest tycks bekämpa sina egna demoner.«

Därefter blev det, som så ofta, diskussion om diskussionen.

»Min tolkning av Jörgens korståg är att precis allt i den offentliga debatten ska handla om att Våga Prata Om Problemen Med Invandring Och Invandrare – att de i många fall är inbillade ellerI BÄSTA FALL överdrivna spelar mindre roll«, twittrade exjournalisten Henrik Ståhl.

Kajsa Dovstad själv hävdade att hon försökt beskriva en kluvenhet hon tror att många känner inför invandringen i dag.

»Man känner empati med den enskilda flyktingen, har uppskattade invandrare i sin närhet, men också oro över vissa bitar av den offentliga statistiken samt en diffus känsla (rädsla?) över att det land man lever i blir ett annat.«