Aktuellt / Inrikes

Morgonsvepet: Regeringen nobbar förslag om slöjförbud i skolan

Regeringen nobbar förslaget om slöjförbud i skolan, Boris Johnson kritiseras för beslutet att stänga parlamentet och en demokratisk hoppar av presidentvalet i USA. Detta och mycket mer i dagens morgonsvep.

Regeringen säger nej till att utreda slöjförbud i förskola och grundskola.

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens Nyheter.

Beskedet är ett svar på ett utspel från Moderaternas partistyrelse förra veckan, som vill se en utredning om förbud mot slöja i förskola och grundskola. Utbildningsminister Anna Ekström säger i Dagens Nyheter:

– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor eller kvinnor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja. Men religionsfriheten är oerhört viktig i Sverige, och det är ett väldigt stort steg att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den, säger utbildningsminister Anna Ekström och fortsätter:

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger Anna Ekström.

Rivaliserande stockholmspolitiker i enad front mot Löfvens utjämningsförslag

Socialdemokraterna i Stockholm gör gemensam sak med Moderaterna – för att stoppa planerna på att huvudstaden ska betala mer till fattigare kommuner, skriver Aftonbladet.

Tidningen skriver att Stefan Löfvens förändrade ”Robin Hood-skatt” väcker ilska i de egna leden.Politikerna i Stockholm har försökt att stoppa förslaget ända sedan i maj, då det skickades ut på remiss. I arbetet har M och S stått sida vid sida.

– Det här förslaget är orimligt och på sikt måste staten ta över finansieringen av den inomregionala skatteutjämningen. Det kan inte vara Stockholms uppgift, har Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S), tidigare sagt till SvD.

Kritiken från Stockholm förtydligades dessutom i ett remissvar till regeringen, som både S och M står bakom.

Dödsskjutningarna kan påverka höstbudgeten

Den senaste veckans skjutningar i Malmö och Vällingby, där två kvinnor har skjutits till döds har ökat trycket inte bara på polisen men också politiken, rapporterar Svenska Dagbladet.

Liberalerna och Centerpartiet driver på för mer pengar till polis och rättsväsende i slutskedet av budgetförhandlingarna.

– Vi har i varje förhandlingsrunda försökt höja anslagen till polis och rättsväsendet. Jag tolkar det som att Socialdemokraterna kan tänka sig att köpa en del av det, men att Miljöpartiet inte tycker att det är en viktig satsning, säger uppgiftslämnare till tidningen. .

Regeringen höjde anslaget till polisen med två miljarder i sin förra budget, med ambitionen att öka antalet anställda. Men satsningen har gått trögare än väntat, bland annat på grund av bristen på utbildade poliser. Med M-KD-budgeten anslogs ännu mer pengar till samma myndighet. Centerpartiet vill se ännu större satsningar. Bland annat för att öka polisyrkets attraktivitet.

Det upptrappade läget, med flera dödskjutningar på bara tre dagar, kan enligt C och L påverka förhandlingarna.

– Det är för tidigt att säga om det har effekt på långsiktiga politiska beslut, men det kan skjuta fram våra positioner, säger en Svd-källa.

Analys: Fallet Amineh Kakabaveh liknar fallet Hanif Bali

Vänsterpartiet vill utesluta Amineh Kakabaveh. Men får samma problem som när Moderatledningen tystar Hanif Bali: det svåra är att vinna slaget om verklighetsbeskrivningen, analyserar Svenska Dagbladets Göran Eriksson efter att Vänsterpartiet igår meddelade att Kakabaveh bör uteslutas från partiet.

– Amineh Kakabaveh sprider falska nyheter som skadar Vänsterpartiet. Bland annat därför bör hon uteslutas, meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler på onsdagen.

Det ser alltså ut att bli slutet på den mångåriga konflikt mellan Vänsterpartiet och Kakabaveh som i alla fall inledningsvis handlade om synen på hedersvåld, skriver Eriksson, som inte tror att striden mot Kakabaveh är det verkliga problemet för Vänsterpartiet. Det handlar istället om trovärdigheten hos den riksdagsledamot som man försöker kontrollera – och trovärdigheten hos det egna partiet.

Det finns tydliga paralleller till när Moderatledningen försöker tysta Hanif Bali, som har fler följare på Twitter än vad Moderaterna har. För vem får sympatierna på sin sida, när partiledningen använder maktspråk mot en partiföreträdare med stort eget förtroendekapital?

Amineh Kakabavehs har exempelvis utsetts till ”Årets svensk” av tidningen Fokus, bland annat för att hon lyft frågorna om hedersproblematik, som hon själv beskriver som grunden för konflikten med Vänsterpartiet.

Ny vapen mot Huawei i 5g-striden

Regeringen lägger på torsdagen fram ett lagförslag som kan användas för att stoppa företag som kinesiska Huawei från att bygga 5g-nätverk i Sverige. Målet är att lagen ska träda i kraft redan i vinter, innan 5g-licenserna auktioneras ut, skriver Dagens Nyheter.

”Stoppa statskuppen” — Britter rasade mot beslutet att hålla parlamentet stängt

Tusentals britter demonstrerade igår mot premiärminister att Boris Johnson suspenderade parlamentet, rapporterar The Guardian.

I brittiska tidningar idag lyfter förstasidorna fram det ramaskri som landets premiärminister utlöste i och med planen han lanserade i går om att hålla parlamentet stängt.

Boris Johnsons drag beskrivs som riskfyllt. Till exempel rubriksätter högerorienterade The Times att premiärministern ”satsar allt” och kvällstidningen Daily Express väljer uttrycket ”tärningen är kastad”.

Ett återkommande bildval är ett foto på Boris Johnson som håller upp knytnävarna som inför ett slagsmål. Det signalerar att en kamp inleds och tabloiden The Sun ger premiärministern smeknamnet ”Ballsy Boris”, alltså tuffa eller modiga Boris.

Kirsten Gillibrand hoppar av som demokratisk presidentkandidat 

New York-senatorn Kirsten Gillibrand meddelade idag att hon inte ställer upp de demokratiska primärvalen inför presidentvalet nästa år, skriver New York Times. Hennes stöd i opinionen har inte tagit fart.  – Jag kommer att stödja den som blir nominerad, oavsett vem, och jag kommer att göra allt som krävs för att besegra Trump, säger Gillibrand i en kommentar.

Debatter

Regeringens nya fokus på kunskapskrav och elevdisciplin i skolan är ett tydligt exempel på skolpolitik som i ljuset av forskningsresultaten framstår som obalanserad, skriver  Martin Lackéus, forskare i handlingsbaserad utbildning vid Chalmers tekniska högskola, i Dagens Nyheter.

I Svenska Dagbladet skriver Lars Adaktusson, KD:s utrikespolitiske talesperson att det är dags för Sverige EU och USA att inleda processen för att förpassa Venezuelas president Nicolas Maduro till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Migrationspolitiken har satt det kommunala självstyret ur spel, skriver Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors i Dagens Industri.

Missa inte det senaste – följ Fokus på Linkedin!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera