Roy Andersson deltar i världens äldsta filmfestival

Text: Nina van den Brink

Från Sverige deltar Roy Andersson med sin nya film ”Om det oändliga”, när världens äldsta filmfestival öppnar onsdagen den 28 augusti i Venedig. Filmen väntas, även om den inte hör till Levande-trilogin, inte göra fansen besvikna vare sig estetiskt eller tematiskt, och är med och tävlar om guldlejonet som Roy Andersson tidigare vunnit år 2014 för ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

Stockholmsbaserade filmfotografen Hoyte van Hoytema (”Låt den rätte komma in”) har filmat sci fi-filmen ”Ad Astra”, med Brad Pitt i huvudrollen, och James Gray (”THe Lost City of Z”) som regissör. Och i den tjeckiska filmen ”The Painted Bird” av Václav Marhoul spelar Stellan Skarsgård i en av rollerna.

Från Frankrike kommer Olivier Assayas med ännu en film om politiskt våld, ”Wasp Network” om en grupp kubanska spioner fängslade i Florida. Assayas har tidigare gjort ”Carlos” och återanvänder skådespelaren Édgar Ramirez därifrån.
”Seberg” handlar om den franska nya vågens stjärna Jean Sebergs liv (”Bonjour tristesse”) fram tills hon (troligen) tog sitt liv vid fyrtio års ålder 1979. En film av Benedict Andrews (”Una”) med Kristen Stewart i huvudrollen.
Kanske är ändå den mest spännande händelsen att den japanska ”Shoplifters”-regissören, som vann guldpalmen i Cannes förra året, Kore-eda Hirokazu, är tillbaka med en stjärnspäckad och internationell film, ”The Truth”. Bland skådespelarna finns bland andra amerikanske Ethan Hawke och franska Juliette Binoche.

Det är också svårt att bortse från att Roman Polanski gör ”J´accuse”, en film om Dreyfusaffären. Det kan inte bli annat än mycket intressant.

Festivalen har redan fått kritik för att det bara är två kvinnliga regissörer, av totalt 21, inbjudna till huvudtävlingen, australiensiska Shannon Murphys ”Babyteeth” och saudiska Haifaa Al-Mansours ”The perfect candidate”.

Venedigs filmfestival pågår 28 augusti – 7 september