Inrikes

Svep: Liberalerna vill ha mer i budgeten

Liberalerna höjer kraven för regeringssamarbetet, Skatteverket får mer muskler och så får regeringen applåder av Centerpartiet. Allt i Fokus svep.

Om en månad ska S+MP-regeringen och dess liberala samarbetspartier L och C presentera sin första höstbudget. Då signalerar Liberalerna att man har nya krav på samarbetet. Enligt TT vill L bland annat öka resurserna till kriminalvården.

C ger Löfven tummen upp

Regeringen vill ge mer pengar till glesbygden, det gillas av samarbetspartnern Centerpartiet.

– Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna de kommande åren, inte sällan mindre landsbygdskommuner som har ett riktigt tufft beting för att få den kommunala ekonomin att gå ihop, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström till Ekot.

Skatteverket får vassare tänder

Nu kommer en ny lag som ger Skatteverket rätt att utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter. Dessutom ger lagen Skatteverkets underrättelsetjänst mer handlingsutrymme, samtidigt som den effektiviseras, skriver DN.

Debatter:

”För att svenska klimatsatsningar ska leda till lägre utsläpp krävs att de kombineras med åtgärder som krymper det tillåtna utsläppsutrymmet inom EU:s utsläppshandel och under den så kallade ansvarsfördelningsförordningen. Regeringen bör därför lägga in åtgärder som stöder detta i budgeten för 2020”, skriver miljökonsulten Magnus Nilsson på DN Debatt.

”Det är hög tid att regeringen börjar tala öppet om den dolda skatten i socialförsäkringarna och höjer taken i sjukförsäkringen och a-kassan. Låga ersättningsnivåer riskerar annars att urholka välfärden”, skriver Göran Arrius på Saco på SvD Debatt.

”Anledningen till att det blir rättsliga konflikter i samband med nyproducerade lägenheter är de formkrav som finns för förhandsavtal och upplåtelseavtal. Det här borde de byggande bolagen ha tänkt på. Bostadsutvecklarna kan inte på egen hand ändra tiden för inflyttning”, skriver bostadsrättsexperten Ingrid Uggla på DI Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera