Svep: Nyamkos folk flyttar in

Text: Redaktionen

Foto: TT

Liberalerna intar regeringskansliet

I dag torsdag flyttar Liberalerna in i regeringskansliet, eller som partiet själv uttrycker det: inrättar ett samordningskansli i regeringskansliet. Det är fem medarbetare från Liberalerna som ska arbeta vid sidan av S+MP-regeringen för att se till att punkterna i januariavtalet blir verklighet.

”Januariavtalet innehåller mycket liberal och borgerlig politik som är bra för Sverige. Med ett samordningskansli får vår liberala politik ett större genomslag och vi kommer på ett bättre sätt kunna bevaka våra liberala intressen”, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson i ett pressmeddelande.

M: Pinsamt Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson riktar kritik mot Stefan Löfvens uttalande i DN häromdagen. I en intervju sa statsministern att ”de rikas knarkande göder gängkriminaliteten i utanförskapsområdena”.

På Facebook skriver Kristersson, enligt Expressen:

”Det är närmast pinsamt att han i stället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om Danderyd. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger”.

Sverige stöttade Eritrea

I journalisten Martin Schibbyes nya bok framkommer det att regeringen ändrade strategi i fallet Dawit Isaak under 2014: tyst diplomati byttes mot försök att förbättra relationerna med Eritrea. I FN:s säkerhetsråd ska Sverige ha arbetat för att häva sanktionerna mot den repressiva diktaturen. Läs mer i DN.

Debatter:

”Handeln i EU med äldre elfenbensföremål utnyttjas av kriminella nätverk för att föra ut nytt elfenben från tjuvjagade elefanter. Sverige bör stödja en stängning av denna handel för att bekämpa brottslighet, bevara biologisk mångfald och bidra till en hållbar utveckling i afrikanska länder”, skriver Camilla Björkbom, Christina Geijer och Filippa Tarras-Wahlberg på DN Debatt.

”Om vi ska ha ett verkligt liberalt samhälle måste även det sekulära samhället respektera trossamfundens minoritetsuppfattningar”, skriver debattörer från Claphaminstitutet på SvD Debatt.

”Sverige behöver en liberal och borgerlig ekonomisk politik som uppmuntrar företagande, arbete och sparande. Den stenhårda globala konkurrensen gör att Sverige måste ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld”, skriver Mats Persson, ny ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna på Di Debatt.